Jobbonus plus voor startende zelfstandigen

Laatst gewijzigd op 19 okt 2023 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
startende ondernemers in hoofdberoep
Voor wat
opstart in hoofdberoep
Subsidie
premie ten belope van tweemaal € 600

Wat houdt de maatregel in

Werknemers of zelfstandigen in bijberoep die als loontrekkende de jobbonus voor werknemers en ambtenaren ontvangen en willen starten als zelfstandige in hoofdberoep kunnen in aanmerking komen voor een jobbonus plus. Als men recht heeft op een jobbonus plus, zal men maximaal twee keer € 600 ontvangen.

De brieven voor de jobbonus plus van 2023 worden verzonden zodra alle brieven voor de jobbonus plus van 2022 opgestuurd zijn. Dat is ten vroegste eind 2023. 

Wie komt in aanmerking

Om in aanmerking te komen voor een jobbonus plus, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je zet de stap naar zelfstandige in hoofdberoep.
  • Je was in het jaar voorgaand aan de overstap naar een zelfstandig hoofdberoep aan de slag als loontrekkende.
  • Je kwam als loontrekkende of ambtenaar in aanmerking voor de jobbonus voor werknemers en ambtenaren. 
  • In de drie maanden voor de start als zelfstandige in hoofdberoep moet je minstens één dag als loontrekkende hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor een jobbonus plus. Het maakt niet uit of je als werknemer, uitzendkracht of ambtenaar werkte. Ook loontrekkenden die tegelijk zelfstandige in bijberoep waren, kunnen in aanmerking komen.
  • Je onderneming is gevestigd in Vlaanderen en je woont op 1 januari van het lopende jaar ook zelf in Vlaanderen.
  • Je hebt de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt bij je start als voltijds zelfstandige.
  • Je ontving nog geen (goedkeuring voor een) transitiepremie.

In de drie maanden voor de start als zelfstandige in hoofdberoep moet je minstens één dag als loontrekkende hebben gewerkt om in aanmerking te komen voor een jobbonus plus. Ook loontrekkenden die tegelijk zelfstandige in bijberoep waren, kunnen in aanmerking komen.

Omvang steun

De startende zelfstandige ontvangt maximaal twee keer een premie van € 600.

  • De eerste premie van € 600 wordt uitbetaald op het einde van het jaar na de start als zelfstandige in hoofdberoep. Voor personen die pas in het 4e kwartaal de overstap maken, verschuift de betaling van de eerste premie naar het eerste kwartaal van het daaropvolgende jaar.
  • De tweede premie van € 600 wordt uitbetaald wanneer de zelfstandige na twaalf maanden nog steeds actief is als zelfstandige in hoofdberoep. 

De jobbonus plus kan eenmalig boven op de jobbonus worden uitgekeerd, als je aan alle voorwaarden voldoet. Dat is in het jaar waarin je beslist om de stap naar zelfstandige in hoofdberoep te zetten. 

De jobbonus plus voor startende zelfstandigen wordt niet vrijgesteld als inkomen voor de personenbelasting. De jobbonus plus wordt beschouwd als een beroepsinkomen en wordt daarom belast.

De-minimis

Deze maatregel valt onder de toepassing van de Europese de-minimis-regelgeving. De de-minimissteun aan bedrijven mag over drie jaar gespreid niet meer dan € 200.000 bedragen. Voor meer info zie Veelgestelde vragen: de-minimis.

Aanvraagprocedure

De jobbonus plus wordt automatisch uitbetaald. Als je in aanmerking komt voor een jobbonus plus, zal je een brief ontvangen (op papier of via eBox). Een maand na ontvangst van die brief wordt de jobbonus plus uitbetaald. De begunstigde registreert daarvoor één keer zijn rekeningnummer via Mijn Burgerprofiel. Bij wijziging van het rekeningnummer wordt het nieuwe rekeningnummer ook geregistreerd via Mijn Burgerprofiel.

Deze maatregel valt onder de toepassing van de Europese de-minimis-regelgeving. De jobbonus plus wordt slechts toegekend indien de zelfstandige op eer verklaart dat hij de betreffende deminimis-drempel niet overschrijdt. 

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.