Imec.istart business acceleratie programma

Laatst gewijzigd op 2 feb 2021 (Alle wijzigingen)

Samengevat

Voor wie
technologiegerichte startende kmo's
Voor wat
ondersteuning en financiering bij opstart
Coaching & risicokapitaalfinanciering
aandelenkapitaal van min. € 50.000

Wat houdt de maatregel in

Het imec.istart business acceleratie programma (voorheen iStart programma) biedt een eerste investering (in ruil voor aandelen), verregaande coaching, infrastructuur en ondersteuning aan (toekomstige) tech entrepreneurs. Imec (voorheen iMinds) creëert voor de start-up een veilige omgeving waarbij ze rekening houden met, en antwoorden bieden op, de risico's die verbonden zijn aan de opstart van een nieuwe onderneming. 

Imec is het strategische onderzoekscentrum (SOC) dat zijn kennis van nano-elektronica, software en ICT inzet om disruptieve technologieën en oplossingen te ontwikkelen in toepassingsgebieden zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie. iMinds, het digitale onderzoekscentrum, is sinds 21 september 2016 ontbonden en geïntegreerd in Imec.

Wie komt in aanmerking

Imec.istart biedt ondersteuning aan startende ondernemers die:

  • een technologisch product hebben ontwikkeld (in de brede zin van het woord);
  • deel uitmaken van een team (minstens 2 complementaire profielen);
  • een proof-of-concept (prototype) kunnen voorleggen.

Zij richt zich zowel tot nationale als internationale start-ups. Elke vennootschapsvorm met verhandelbare aandelen komt in aanmerking (dus geen vzw’s).

Wat zijn de financieringsvoorwaarden

De financiering wordt verstrekt in de vorm van een kapitaalsverhoging van minimum € 50.000, bij de start van het programma. 

Aanvraagprocedure

Deelnemen kan door een beknopt dossier in te dienen op de website van Imec op één van de vaste call-momenten (deadlines call 1: 1 februari , call 2: 1 juni , call 3: 1 oktober).

Het gaat om een competitieve call waarbinnen niet alle dossiers ondersteuning kunnen genieten. De calls worden in principe 1 maand opengesteld.

De evaluatie gebeurt in een tweestapsprocedure met een preselectie op basis van ingediende dossiers en een finale selectie na een pitch-ronde.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel én andere maatregelen in de Subsidiedatabank van VLAIO? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.

Contact

Afdeling / Dienst
De Krook
Adres

Miriam Makebaplein 1
9000 Gent
België

Telefoon
Contactpersoon
Sven De Cleyn