Xyzt.ai maakt locatiedata helder

De start-up xyzt.ai ontwikkelde een cloud SaaS-oplossing voor het comprimeren, opslaan, analyseren en visualiseren van grote hoeveelheden locatiedata. Zo komen gebruikers snel tot de juiste inzichten. Het bedrijf richt zich met hun platform voornamelijk tot de maritieme sector en de smart city markt. Voor de ontwikkeling van het platform kregen ze VLAIO steun via een ontwikkelingsproject.
CEO Lida Joly en CTO en co-founder Bart Adams © xyzt.ai

Snel juiste inzichten 

Het platform van xyzt.ai helpt gebruikers om snel tot de juiste inzichten te komen. Bart Adams, CTO & co-founder legt uit: “Meer en meer data zijn beschikbaar en die leveren ons waardevolle informatie op. Maar vaak is het een hele uitdaging om net die informatie eruit te halen die je nodig hebt. Wij bouwden een platform dat enorme hoeveelheden data kan verwerken en dat bovendien erg intuïtief is. Ook iemand die niet opgeleid is om met gespecialiseerde tools te werken, kan er meteen mee aan de slag. De informatie wordt zeer visueel voorgesteld, aan de hand van kaarten met kleurcodes, grafieken en tijdslijnen. Via een kant-en-klaar dashboard helpen we gebruikers om snel de juiste inzichten uit de beschikbare data te halen.” 

Rijke data 

Het platform van xyzt.ai wordt gevoed door gps-signalen van voertuigen, radarsignalen van schepen, gegevens van autofabrikanten, en satellietgegevens zoals weerdata en data uit het luchtverkeer. Allemaal data die klanten ofwel aankopen ofwel zelf genereren, en vervolgens opladen in het platform. Bart Adams: “Het bijzondere is dat het niet gaat om beeld- of videomateriaal – zoals bij de meeste tools – maar om veel rijkere data. Zo weten we bijvoorbeeld waar een schip zich op een specifiek moment in de haven bevond en wat zijn activiteit was, of kennen we de snelheid van een wagen over een bepaald traject in bepaalde omstandigheden. Bijvoorbeeld bij mistig weer, aangezien we kunnen zien wanneer de mistlichten van de wagen brandden.” 

Door het xyzt.ai platform krijgt de opgeslagen data nu een totaal andere waarde. Data is the new oil, remember.

Bart Adams
CTO & co-founder xyzt.ai

Ontwikkelingsproject via VLAIO 

De ontwikkeling van het platform startte in 2019. Lida Joly, CEO & co-founder: “Na 15 jaar ervaring in de sector zijn we gestart met de ontwikkeling van een eigen platform. In maart 2020 was de MVP een feit”. Ze dienden een ontwikkelingsproject in bij VLAIO om de tool verder uit te breiden met automatische analyses met behulp van algoritmes. Lida Joly: “Ons doel was om het onze gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken om data snel en eenvoudig te analyseren, te vergelijken en voorspellingen te doen. Het ontwikkelingsproject loopt af in september. Ons platform is in die tijd enorm gegroeid.” 

Toepassingen in de maritieme sector 

Een specifieke toepassing in de maritieme sector is een proefproject in de haven van Antwerpen waarbij aan de hand van locatiedata gezocht wordt naar afwijkend, en dus verdacht, gedrag van schepen. Een schip dat niet de kortste route volgt van punt A naar punt B bijvoorbeeld, of regelmatig en op vreemde plaatsen aanmeert. 

Bart Adams: “De haven van Antwerpen trackt alle scheepvaartverkeer, zowel binnenvaart als zeevaart, in real time via radarsystemen. Die waardevolle informatie werd voorheen opgeslagen, maar verder werd er weinig mee gedaan. Wij combineerden deze data met die van de haven databases (APICS). Via algoritmes krijgt elk traject van elk schip een score, van niet verdacht tot erg verdacht. Zo krijgt de analist meteen de meest verdachte situaties op een presenteerblaadje aangereikt en hoeft hij niet meer manueel te zoeken. Door het xyzt.ai platform krijgt de opgeslagen data nu een totaal andere waarde voor de haven. Data is the new oil, remember.” 

De informatie wordt zeer visueel voorgesteld, aan de hand van kaarten met kleurcodes, grafieken en tijdslijnen.

Mobiliteit: smart cities 

Een andere belangrijke toepassing is het analyseren van mobiliteitsgegevens in het kader van smart cities. Steden zijn bijvoorbeeld op zoek naar specifieke informatie over mobiliteit: wat zijn veelgebruikte sluiproutes? Wat is de impact van een mobiliteitsplanwijziging? Hoe komen mensen naar de stad en hoe verplaatsen ze zich? Bart Adams: “Op vraag van een Duitse overheidsinstantie analyseerden we de impact van een autosnelweg die afgesloten werd voor het verkeer in een bepaalde stad. Waar ze vroeger weken of maanden moesten wachten om data te hebben en te kunnen analyseren, gebeurt dit nu onmiddellijk.” De technologie van xyzt.ai zorgt er ook voor waardevollere inzichten. Bart Adams: “Neem het voorbeeld van de sluiproutes. We zien nu waar het verkeer vandaan komt en waar het naartoe gaat. In het verleden was alleen het aantal voertuigen dat sluipwegen gebruikt bekend.” 

Niet alleen de financiële steun via de subsidie heeft ons geholpen, ook de begeleiding door VLAIO was van onschatbare waarde.

Lida Joly
CEO xyzt.ai

Begeleiding door VLAIO 

De begeleiding van VLAIO was voor xyzt.ai erg belangrijk. Lida Joly: “Vooral de begeleiding die we kregen bij de voorbereiding van het ontwikkelingsprojectdossier was voor ons bedrijf van onschatbare waarde. Bedrijfsadviseur Bas Sturm toonde ons waarop we moesten letten, gaf feedback … Na het indienen ging alles opeens erg snel en dat is echt te danken aan de begeleiding door VLAIO. Zelfs nu het project loopt, kunnen we nog steeds met onze vragen bij hen terecht.” 

Kmo-groeisubsidie 

Xyzt.ai diende in 2021 ook een aanvraag in voor een kmo-groeisubsidie binnen het thema internationalisering. Lida Joly: “Voor de zogenaamde ‘far away regions’ zoals Indië, Zuid-Korea en Australië werken we samen met resellers. De steun gebruikten we om onze internationale ambities verder vorm te geven. We lieten ons adviseren door een externe consultant en er was de aanwerving van een business developer.” En de toekomst? Lida Joly: “We blijven verder bouwen aan nieuwe projecten, waarbij zeker opnieuw een beroep zullen doen op het advies van VLAIO.” 

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf?  

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten.  

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. 

Heb je net als xyzt.ai een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Bekijk de subsidie 'ontwikkelingsproject'.

 

 
 

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur 

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur om je plannen te bespreken via vlaio.be/afspraak