Verwarmingsinstallateur Sanitechniek focust op hernieuwbare energie

De laatste jaren richt Sanitechniek zich voor professionele HVAC- en sanitaire installaties (B2B) expliciet op hernieuwbare energie. Dit doet het bedrijf door enerzijds sterk in te zetten op de opleiding voor hun werknemers, en anderzijds projecten zo uit te kiezen dat hernieuwbare energie aan bod komt. Zaakvoerder Tom Claes was al dagelijks bezig met duurzaamheid, maar door zijn deelname aan het Lerend Netwerk “Duurzame groei en meer marge in de praktijk” is hij zich nog bewuster geworden van de relevantie ervan.
Tom Claes, zaakvoerder Sanitechniek

Hernieuwbare technologieën

Sanitechniek uit Sint-Katelijne-Waver maakt sinds 1999 deel uit van de Willemen Groep en groeit nog elk jaar. Het bedrijf legt zich toe op de volledige engineering en installatie van centrale verwarming, koeling, mechanische ventilatie, airconditioning, sanitair en brandbestrijding. De laatste jaren richt Sanitechniek zich expliciet op hernieuwbare technologieën en kiezen ze voor het energiebewust ontwikkelen, plaatsen én beheren van installaties.

Deelname aan Topics traject

Zaakvoerder Tom Claes nam deel aan het Topics traject "Duurzame groei en meer marge in de praktijk". 'Via de communicatie van Techlink heb ik gehoord van dit Topics traject dat tot stand kwam i.s.m. VLAIO en Embuild. Ik besliste om deel te nemen toen ik zag dat duurzaamheidsexpert Hans Verboven van Sustacon betrokken was bij het traject. Dit was het ideale moment voor ons: Sanitechniek wil nieuwe trends rond duurzaamheid op de voet volgen en mee zijn met de nieuwste ontwikkelingen op de markt. We dragen duurzaamheid zo ook uit binnen de Willemen Groep naar nieuwe initiatieven'.  

Een modern installatiebedrijf moet voldoende energie (tijd én middelen) investeren in Human Capital.

Tom Claes
Zaakvoerder Sanitechniek

Vier sessies

Het traject bestond uit 4 sessies: duurzaamheid & innovatie, lean werken, communicatie en personeelsbeleid. De deelnemende installatiebedrijven inspireerden elkaar door persoonlijke ervaringen met elkaar uit te wisselen. De domeinen HVACS en Elektro waren evenwichtig vertegenwoordigd en zowel grote als kleine bedrijven namen deel. Tom: ‘Doordat onze deelnemersgroep heel divers was, werd veel kennis en informatie vergaard en uitgewisseld. Hans Verboven introduceerde telkens het thema, maar liet voldoende ruimte voor interactie en feedback. Daarnaast kregen we ook concrete opdrachten die ons ertoe hebben aangezet om te reflecteren over onze langetermijnvisie op de energietransitie. Circulariteit, lean, war for talent, digitalisering, ... de uitdagingen zijn groot, maar de opportuniteiten voor hen die vooruitdenken en plannen nog groter! Afstand nemen van het dagelijkse werk en met open vizier naar je organisatie, je mensen, de omgeving waarin je actief bent, … kijken, is verhelderend. Voor mij was het als bedrijfsleider zeker een meerwaarde en verrijking.’
 

Lean planning op de werf

Lean planning en planningstool

De deelnemers kregen heel wat concrete tips & tricks die ze de volgende dag al konden meenemen naar de werkvloer. Op korte termijn liggen voor de interne bedrijfsvoering van Sanitechniek wat kansen voor het grijpen: 'Concreet denk ik dan aan lean – dat een synoniem is van duurzaamheid – in projectmanagement, uitvoering en bouwlogistiek. We engageren ons voor een optimaal gebruik en beheer van grondstoffen, materialen, financiële middelen en bouwtalent. Innovatieve bouwmethodes, bouwindustrialisatie, circulaire materialen en een efficiënte logistiek zijn belangrijke middelen om tot dit doel te komen. Daarnaast gebruiken we digitale planningstools voor werfbezetting, calculatie en engineering. Dit heeft als grote voordeel: administratieve vereenvoudiging met tijdswinst op termijn, transparantie voor verschillende afdelingen en een dashboard voor de bedrijfsleiding. We kunnen zo onze mensen ook bewuster inzetten. Dit is ook nodig want “The War for Talent” leeft sterk in onze installatiesector. De komende jaren zal er nog meer ingezet worden op hernieuwbare technologieën (zoals (gas)warmtepompen, zonne-energie, warmtekrachtkoppeling en bodemenergietechnologie) waardoor installatiebedrijven meer zullen moeten inzetten op nieuwe technische kennis en digitale vaardigheden’, besluit Tom.
 

Digitale planningstool
 

Ontdek de expertise van het VLAIO Netwerk

Op zoek naar coaching, advies of begeleiding op maat van jouw bedrijf? Zoek je een klankbord voor je plannen of wil je jouw netwerk uitbouwen? Duik snel in de schat aan individuele- of groepstrajecten van het VLAIO Netwerk! 

Snel naar de expertisedatabank