’s Werelds eerste sportbier

Een biertje na het sporten: de traditie is zo Vlaams als wat. Maar alcohol na lichamelijke inspanningen is nu eenmaal niet goed. Dat zat triatleet Laurens D’Hoore niet echt lekker. Een pittige training bekronen met een gezonde shake, dan maar? Dat was het toch ook niet helemaal. Het bracht D’Hoore op het idee om een non-alcoholisch sportbier te ontwikkelen dat bovendien alle proteïnen en koolhydraten bevatte om te recupereren na de sportieve prestatie.

Thrive mag zich het eerste échte sportbier ter wereld noemen: een niet-alcoholische dorstlesser met het uitzicht en de smaak van een echte pint én tegelijkertijd barstensvol nuttige recuperatiestoffen. Het was in 2019, tijdens zijn trainingen voor de Ironman, dat Laurens D’Hoore besefte dat hij na afloop iets miste om de zogenaamde ‘derde helft’ écht smaakvol – maar ook verstandig – in te vullen. Klassiek non-alcoholisch bier is lekker, maar mist de voedingsstoffen die nodig zijn na een sportinspanning, terwijl de typische recovery drinks wel voedzaam zijn maar vaak artificieel smaakten. 

“Ik ben voor alle duidelijkheid geen brouwer van opleiding”, lacht de jonge Bruggeling. “Ik studeerde rechten in Gent en werd vervolgens advocaat in Brussel. Zo kwam ik in contact met ondernemers en investeerders en kreeg ik goesting om zelf iets te beginnen. Toen ik besefte dat ik de smaak van alcoholvrij bier en de voedingsstoffen van shakes kon combineren tot iets nieuws, vielen de puzzelstukjes samen en had ik mijn ondernemersidee te pakken.” 

Recuperatiebier voor Lotto-ploeg 

Laurens D’Hoore begon met mensen te praten en kwam uiteindelijk terecht bij het Innovatiecentrum van de KU Leuven, waar hij aan de slag ging met een internationaal team van bieronderzoekers. “We hadden twee grote uitdagingen: een goed alcoholvrij bier creëren en daar vervolgens de juiste proteïnen aan toevoegen, zodat het optimaal herstellend en functioneel voedzaam zou zijn. Het Innovatiecentrum zag dat helemaal zitten, zeker omdat de directeur ervan ook een fervent sporter is (lacht). Via trial and error in het lab zijn we tot verschillende prototypes gekomen. Dat heeft in maart 2021 tot het finale recept van Thrive geleid, dat we dan in april 2021 als merk hebben gelanceerd.” 

Vanaf dan ging het hard, met als voorlopige hoogtepunt de recente aankondiging dat Thrive in 2022 het officiële recovery beer zou worden van de Belgische Lotto Soudal-wielerploeg, en dat na een proefsessie met en goedkeuring van alle renners. 

Het was aangenaam samenwerken met Laurens.  Hij speelt kort op de bal, is heel gedreven en ik vond het fijn en leerrijk om met hem te kunnen overleggen over de inhoudelijke kant van het project.  Ik ben dan ook blij voor Laurens dat dit project uitmondt in een succesvolle marktintroductie.

Marianne Claessens
Projectadviseur VLAIO

Perfecte sparringpartner 

Dat hele traject van idee tot eigenlijke bier was mee mogelijk dankzij de ondersteuning door VLAIO. Laurens: “Die ontwikkelingskost was een persoonlijk risico, vooral omdat ik niet wist of ik er zou in slagen een lekker en verkoopbaar product te maken. De ontwikkelingssteun die ik ontving, was dan ook meer dan welkom. Maar VLAIO doet veel meer dan dat. Bij het opstellen,  finetunen en bespreken van het dossier kreeg ik advies en begeleiding van bedrijfsadviseur Katelijne Strubbe en heel wat nuttige feedback van projectadviseur Marianne Claessens. Ze gaven mij ook heel veel vertrouwen om verder te gaan. Ze waren ideale sparringpartners die mij ook de nodige contacten bezorgden voor het verderzetten van mijn plannen. Ze deden kortom meer dan wat ze vanuit hun functie moeten doen. Momenteel werken we overigens aan een groeisubsidie-dossier. Die moet onze internationalisering te ondersteunen.” 

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf? 

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.

Heb je net als Thrive een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Doe dan beroep op een ontwikkelingsproject

 
 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf?   

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming.  

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven.