REVOLT stoomt bedrijven klaar voor de energietransitie

Het Agentschap Binnenlands Bestuur ging in gesprek met Marianne Cleemput en Ward Steeman van de West-Vlaamse Intercommunale WVI over het City of Things project REVOLT. Dit project geeft bedrijven de nodige inzichten in hun energieproductie en -verbruik.

Ward Steeman en Marianne Cleemput van WVI

REVOLT-project

REVOLT is een initiatief van de stad Roeselare in samenwerking met de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Het project wil bedrijven stimuleren om te investeren in hernieuwbare energie. Momenteel blijft veel potentieel onbenut omdat bedrijven onvoldoende zicht hebben op hun verbruik en de besparingen die zo'n investeringen zouden kunnen opleveren. REVOLT geeft bedrijven op lokale bedrijventerreinen inzicht in hun energieproductie- en verbruik door een energieplatform met realtime data op te zetten. Het project kreeg VLAIO-steun via de oproep City of Things en loopt nog tot eind 2025. 

Van inzicht naar actie

“Met REVOLT willen we bedrijven stimuleren om meer hernieuwbare energie op te wekken én tegelijk productie en verbruik van energie slim aan te sturen,” zegt Marianne Cleemput, expert hernieuwbare energie bij WVI. “Bijvoorbeeld: in het weekend produceer je best enkel de energie die je zelf nodig hebt, want een overschot aan energie injecteren op het net kost geld.”

Ward Steeman (project manager bij WVI): “Daarvoor heb je realtime data nodig en een slimme manier om in te spelen op wisselende omstandigheden zoals het weer of de energiemarktprijzen. Vandaar ons initiatief om bedrijven uit onze streek te ontzorgen door een energiebeheersysteem (EMS) bij hen op te zetten en hen te begeleiden bij de uitrol.”

Met REVOLT willen we bedrijven stimuleren om meer hernieuwbare energie op te wekken én tegelijk productie en verbruik van energie slim aan te sturen.

Marianne Cleemput
Expert hernieuwbare energie bij WVI

Technologie in volle evolutie

De verwachtingen tegenover EMS-platformen zijn hoog, de inlossing van die verwachtingen is een lopend proces. Ward: “Wij gaan zelf nauw in interactie met de leverancier van ons platform. Momenteel wordt de simulatiemodule van het platform herwerkt. Wij dragen graag ons steentje bij met feedback uit de praktijk.”

Slimme sturing biedt het gekozen EMS-platform nog niet aan, simulatie wel. “Zo krijg je vooraf inzicht in de terugverdientijd van zonnepanelen, batterijen of laadpalen. Dat maakt de investering in hernieuwbare energie veel tastbaarder”.

Veel inzichten komen al uit eenvoudige data.: “Een analyse van beschikbare Fluvius-data levert vaak al concrete optimalisaties op. Zo helpen we bedrijven om hun piekcapaciteit te verlagen en hun sluimerverbruik aan te pakken. De energiekost die ze zo uitsparen, kan al volstaan om het abonnement op een EMS-platform te verantwoorden.”

Slimme sturing en energiedelen

Marianne: “We gaan richting slimme sturing. We zijn er nog niet, maar hebben wel al ervaren dat het aansturen van een uitgebreide combinatie van ‘assets’ - apparatuur van uiteenlopende aard zoals HVAC-installaties of houtversnipperaars - technisch uitdagend is. Vaak heeft elk toestel zijn eigen stuursysteem, geleverd door een externe partij. De integratie vergt tijd en afstemming.”

Energiedelen tussen bedrijven staat in de ambities van REVOLT ingeschreven, maar is vandaag financieel niet aantrekkelijk. “Energiedelen kost meer dan het opbrengt. Maar als de wetgeving verandert, moeten we klaar staan. Daarom brengen we nu al het potentieel in kaart.”

Samen kunnen we de energietransitie beter aan, en lokale besturen kunnen daar een faciliterende rol in spelen. Door sensibilisering, door samenwerking te bevorderen maar ook heel concreet door kennis te delen.

Ward Steeman
Project manager bij WVI

De kracht van samenwerking en data

REVOLT onderzoekt meer dan technologie. Binnen het project worden ook actief contacten gelegd binnen het energie-ecosysteem. POM West-Vlaanderen, Athumi, Fluvius, UNIZO, Agoria en tal van lokale besturen of intercommunales … allemaal werken ze mee aan datagedreven energiebeheer. Ward: “Momenteel doorlopen we samen met een aantal soortgelijke projecten een OSLO-traject om een datastandaard voor energie te creëren. Er wordt ook werk gemaakt van een energiedataspace waar organisaties veilig en vlot informatie met elkaar kunnen delen. Hoe beter we data delen, hoe meer klimaatwinst we kunnen boeken.”

Ward: “Samen kunnen we de energietransitie beter aan, en lokale besturen kunnen daar een faciliterende rol in spelen. Door sensibilisering, door samenwerking te bevorderen maar ook heel concreet door kennis te delen. Daarom bundelen wij onze ervaring in een praktisch draaiboek. Van de site survey die ons toelaat te bepalen welk ‘assets’ potentieel interessant zijn voor meting en aansturing tot simulatie. Zo kunnen andere bedrijventerreinen het traject dat wij afgelegd hebben herhalen.”

EMS DOE-project in Kortrijk

Terwijl REVOLT concreet aan de slag ging met één EMS-platform, experimenteren Kortrijk, Harelbeke en Leiedal met verschillende systemen binnen het EMS DOE-project om het energiebeheer van publiek patrimonium energiezuiniger te maken. Zo willen ze inzicht krijgen in de voor- en nadelen van elk systeem. 

 

Nieuwe oproep City of Things

De nieuwe oproep City of Things staat nu open. De oproep ondersteunt lokale besturen die een maatschappelijke uitdaging op een slimme manier aanpakken. 

Alles over deze oproep