Omdat oogsten nooit meer zomaar oogsten wordt

De landbouw zit in zwaar weer als gevolg van het stikstofprobleem. Een onzekere periode voor landbouwers. Tegelijkertijd dienen zich nieuwe opportuniteiten aan. We doen onderzoek, kijken naar innovaties, exploreren nieuwe (of hele oude) teelten. Zo blijkt hennep heel wat toepassingsmogelijkheden in de textiel- en de bouwsector te bieden. Alleen is de efficiënte oogst van die plant geen sinecure. Om die reden ontwikkelde Hyler een nieuwe oogstmachine.

Hyler uit het West-Vlaamse Oostrozebeke ontwikkelt en produceert innovatieve, hybride en ecologische landbouwmachines specifiek voor de verwerking van hennep, vlas en andere vezelgewassen (zoals kenaf, miscanthus, gras en stro). Op termijn moet dat leiden tot een complete productlijn van oogst- en verwerkingsmachines in het teken staan van een duurzame bio-economie: maximaal rendement voor het land, de vezels en het milieu, zonder reststromen of afval. 

 

Bio-economie? 

Wat is bio-economie precies? Hoe ga je er zelf mee aan de slag? Bij wie kan je allemaal terecht met je vragen rond reststromen, waardenketens, biomassa? En waarom en hoe speelt hennep een belangrijke rol in de bouw- en textielsector? De antwoorden op al deze vragen, lees je in ons themadossier bio-economie

 

Parallel oogsten 

“Drie jaar geleden begonnen we met Hyler met de bouw van twee unieke prototypes voor het keren van vlas en hennep”, vertelt founder Niels Baert. “Het jaar daarop werden dat er vijftien, dan twintig en daarna dertig. Op vraag van Een vlasco-operatieve, die testpercelen van hennep teelde, zijn we vervolgens een nieuwe oogstmachine beginnen ontwikkelen. Er bestond nog geen machine voor het oogsten van hennep in geparallelliseerde zwaden voor textiel. Idealiter verzamel je de onder- en bovenkant van de plant parallel om ze optimaal te kunnen inzetten. Wanneer hennep niet mooi geparallelliseerd geoogst wordt, verliest men kwaliteit en rendement.  Sowieso hadden we bij de start van Hyler al een grote voorliefde voor hennep en zagen we hier een mooie toekomst in.. De vraag vanuit de markt is groot. Zeker nu de teelt van hennep door de klimaatopwarming alleen maar interessanter blijkt ten opzichte van andere gewassen. Snelle groei, beter bestand tegen warmte, geen sproeimiddelen nodig, een tot vier keer hogere opname van Co2 dan bossen.  Onze machine vormt de missing link tussen de landbouwers die hennep telen en de industrie die het zo hoogwaardig mogelijk wil verwerken.” 

From scratch 

Niels: “Zo’n oogstmachine bouwen bracht heel wat uitdagingen met zich. Niet alleen staat er een serieuze ontwikkelingskost tegenover, we wilden ook een volledig nieuw concept toepassen dat nog nooit getest was. Dat laatste nadeel werd finaal een voordeel: we moeten geen rekening houden met bestaande concepten of modellen en kunnen elke machine from scratch ontwikkelen. We kunnen m.a.w. maximaal inzetten op innovatie en volop rekening houden met efficiëntie én de noden van de markt.  Geen simpele oogstmachine dus, maar eentje dat oog heeft voor de waarde van hennep, voor een verbetering van de vruchtbaarheid van het land, met inzichten voor de gebruiker door digitale opvolging en sturing. Die aanpak is na drie jaar onze onderscheidende factor en sterkte geworden.” 

Samenwerking met VLAIO 

Om een analytische blik op onze waardeketen te kunnen werpen, ons projectplan te voeden en uiteraard de ontwikkelingskost draaglijk te houden, diende Hyer voor de hennepoogstmachine, een subsidiedossier voor een ontwikkelingsproject in bij VLAIO.  

Niels: “Het bood ons de mogelijkheid om de noden van de landbouwer en de eindverwerker te analyseren en te vertalen in technisch haalbare functionaliteiten van onze oogstmachine. Wat hebben landbouwers en verwerkers aan informatie nodig en hoe kunnen we die data geautomatiseerd verzamelen, interpreteren en gebruiksvriendelijk communiceren? Het moet voor landbouwers relatief éénvoudig zijn om met deze nieuwe teelt te werken. Zo’n dossier opstellen helpt je om alles eens doordacht op een rij te zetten. VLAIO bedrijfsadviseur Julie Peeters begeleidde ons daarbij. Dat was nuttig omdat het in ons geval om een complexe ontwikkeling gaat met een belangrijke digitaliseringscomponent.  

We wilden van meet af aan dat onze klanten hun machines optimaal kunnen monitoren. Waar zijn ze gelokaliseerd? Hoeveel hectaren hebben ze al geoogst? Hoeveel stilstand is er? Wat is de kwaliteit van de oogst, het rendement per perceel? Enzovoort. Dat de machines heel goed onthaald worden, is mede de verdienste van de ondersteuning door en opvolging van VLAIO. We zijn dan ook heel tevreden over de samenwerking.” 

Welke stap wil jij zetten met je bedrijf? 

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten.

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van die plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten.  
Neem zeker eens contact op met een VLAIO bedrijfsadviseur. 

 

Wil je graag de mogelijkheden van de bio-economie verkennen? 

Sla er dan zeker ons themadossier bio-economie eens op na. Dat staat boordevol nuttige informatie van wat er allemaal speelt bij het valoriseren van reststromen of het vervangen van fossiele grondstoffen door alternatieve bronnen en hernieuwbare grondstoffen. Help jij mee onze economie te verduurzamen.