Mobile locker bouwt eerste slimme brandlocker voor fietsbatterijen

Zowat 10% van de Vlamingen rijdt dagelijks met de elektrische fiets. Ze dragen daarmee ook onbewust een veiligheidsrisico met zich mee, want de fietsbatterij kan vuur vatten. Antwerps bedrijf Mobile Locker bedacht hiervoor een oplossing: S4FE, een brandvertragende locker. VLAIO steunde de ontwikkeling van de locker via een ontwikkelingsproject.
CEO's Koen Mortelmans en Jef Van Hyfte © Mobile Locker

Opmars elektrische fiets

De elektrische fiets is al jaren aan een steile opmars bezig. Volgens cijfers van verkeersinstituut Vias verkiezen 600.000 Vlamingen dit vervoersmiddel voor hun dagelijkse verplaatsingen. Dat is dubbel zoveel dan vijf jaar geleden. Dat we onze toevlucht nemen tot duurzame transportmiddelen is positief, maar tegelijk sluimert onder de waterlijn een risico. Brandpreventiespecialist Tim Renders: "Het gevaar zit in de batterijen. Lithium-ion-accu’s kunnen zowel voor, tijdens als na het laden branden met dramatische gevolgen veroorzaken, zeker als het vuur uitbreekt op de foute plaats en het verkeerde tijdstip.” Recente gevallen in Duffel, Anzegem en Geel, waar een brand van een fietsaccu een huis onbewoonbaar maakte, tonen dat dit risico reëel is.

“Een Europese studie uit 2020 waar naast België nog 10 andere landen aan meewerkten, keurde of 12 elektrische fietsen aan de wettelijke veiligheidsnormen voldoen”, aldus Tim Renders. “Ze keken hierbij onder meer naar de technische kwaliteit van de batterijen. Wat bleek? Amper één ebike passeerde de test. Bij één van de twee onderzochte fietsen in ons land ontplofte de accu zelfs tijdens de controle”, vervolgt de branddeskundige. Technologieën die het veiligheidsrisico kunnen beperken, vormen volgens hem een groot deel van de oplossing.

Actieve brandbestrijding houdt de ontploffing een halfuur onder controle en brengt hulpdiensten automatisch op de hoogte.

Jef Van hyfte
CEO Mobile Locker

Actieve brandbeveiliging

Die oplossing komt van Mobile Locker. De Antwerpse marktleider in innovatieve opbergsystemen voor onder meer festivals, eventlocaties en publiek plaatsen zoals stations, bouwde met S4FE een locker om fietsbatterijen veilig te stockeren en op te laden. “Actieve brandbestrijding houdt de ontploffing een halfuur onder controle en brengt hulpdiensten automatisch op de hoogte”, zegt CEO Jef Van Hyfte.

“S4FE is in feite een gesloten ecosysteem”, legt Peter Voshol van Kiwa Fire Safety & Security uit. “De brand in één locker activeert een beveiligingsmechanisme dat verhindert dat het vuur zich verder verspreidt over de rest van de kast. Hierbij vult de volledige module zich met aerosol, dat ervoor zorgt dat de batterijbrand onder controle blijft. Hierna is het ergste gevaar geweken en kan de brandweer of het intern interventieteam de kast openen om de batterijbom permanent onschadelijk te maken. Zij worden via een rechtstreekse lijn met een alarmcentrale ook automatisch verwittigd.”

Begeleiding en steun van VLAIO

Voor de ontwikkeling van S4FE deed Mobile Locker beroep op een ontwikkelingsproject. Projectadviseur Geert De Landsheer (VLAIO): “Het aantal elektrische fietsen neemt sterk toe. Mobile Locker speelt met een brandvertragende locker in op de veiligheidsrisico’s verbonden aan het opladen van de batterij van een elektrische fiets. Commercieel werkte Mobile Locker een plan uit om de internationale markt vanuit Vlaanderen te bereiken.” Advies en begeleiding kregen ze van bedrijfsadviseur Hans Haagdorens (VLAIO): "Sommige bedrijven zien we constant innoveren en groeien. Mobile Locker NV van Jef Van Hyfte en Koen Mortelmans is zo'n bedrijf. Nadat ze de wereld veroverden met hun mobiele lockers, lanceren ze nu een brandveilige oplossing om fietsaccu's op te bergen". 

Schadevergoeding voor brand

De certificering door Kiwa zit in een eindfase. Nadat het proces rond is, start Mobile Locker met de uitrol van S4FE. Het mikt in eerste instantie op grote bedrijven en seveso-ondernemingen die risicovolle activiteiten organiseren. CEO Jef Van Hyfte verklaart zijn keuze: “De ebike wint ook voor woon-werkverkeer aan populariteit. Vandaag rijdt al één Vlaming op tien met de elektrische fiets van en naar zijn job. In het kader van de modal shift zal dit cijfer alleen maar toenemen. Hierdoor zien bedrijven zich geconfronteerd met gigantische veiligheidsuitdagingen.

Zo doen Nederlandse verzekeraars nu al onderzoek naar de gevaren van fietsaccu’s in de berekening van premies van de brandverzekering. Zo bereiden zij zich voor op nieuwe regelgeving - PGS 37 - die veiligheidsmaatregelen koppelt aan schadevergoedingen voor lithium-ionbranden.

S4FE is een totaalpakket. Je kan de lockers bijvoorbeeld omvormen tot boxen voor contactloze levering van pakjes of laadstations voor smartphones.

Jef Van Hyfte
CEO Mobile Locker

Slimme investering

Hierbij komt de toepassing ook aan nog een reeks andere verwachtingen van bedrijven tegemoet. “S4FE is een totaalpakket”, aldus Jef Van Hyfte. “Je kan de lockers bijvoorbeeld omvormen tot boxen voor contactloze levering van pakjes of laadstations voor smartphones. Dankzij een plug & play-systeem is S4FE bovendien meteen gebruiksklaar. Intelligente toepassingen, zoals de koppeling met een app, garanderen op hun beurt dat brand en andere risico’s automatisch gesignaleerd worden.”

 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf?  

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten.  

VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. 

Heb je net als Mobile locker een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Bekijk de subsidie 'ontwikkelingsproject'

 
 

Maak een afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur 

Mobile Locker werd geholpen door bedrijfsadviseur Hans Haagdorens. Wil je jouw innovatieve groeiplannen ook graag bespreken? Maak dan afspraak met een VLAIO bedrijfsadviseur via vlaio.be/afspraak