Henchman helpt juristen efficiënter werken

Henchman ontwikkelde een gelijknamige add-in waarmee juridische experts sneller en efficiënter contracten kunnen opstellen. Daarmee pakt de legaltech start-up een wijdverspreid probleem van advocaten en juristen aan. Het bedrijf kreeg VLAIO steun via een ontwikkelingsproject.
V.l.n.r.: Jorn Vanysacker, Siska Lannoo, Gilles Mattelin en Wouter Van Respaille

Slimme Microsoft Word add-in

Henchman helpt juristen om snel contracten op te stellen. De technologie die de add-in gebruikt isoleert en clustert alle clausules en definities uit alle contracten binnen de database van juridische teams. De clausules worden daardoor heel gemakkelijk doorzoekbaar binnen Microsoft Word. Gilles Mattelin, co-founder van Henchman legt uit: “Juristen kunnen onmiddellijk duizenden tot zelfs miljoenen clausules hergebruiken op basis van relevante suggesties”. 

Met behulp van cutting edge technologie automatiseert Henchman de zoektocht naar clausules of definities die ooit al eens geschreven werden binnen een advocatenkantoor. Gilles Mattelin: "Dit levert onmiddellijk een toegevoegde waarde op vlak van efficiëntie, snelheid, en consistentie. We willen dat advocaten meer tijd kunnen besteden aan high-value tasks, waardoor kantoren zich kunnen onderscheiden van concurrenten”.
 

“Juristen kunnen onmiddellijk duizenden tot zelfs miljoenen clausules hergebruiken op basis van relevante suggesties”

Gilles Mattelin
co-founder van Henchman

Hoge vraag 

De vraag naar zo’n add-in was groot, zo blijkt. Jorn Vanysacker, co-founder van Henchman knikt: “Toen we in dit avontuur stapten, hadden we uiteraard al marktonderzoek gedaan en wisten we dat er een grote nood was. Toch zijn we positief verrast door hoe Henchman onthaald wordt.” Op minder dan een jaar tijd wist het de harten te veroveren van heel wat advocatenkantoren en juridische teams die complexe, vaak op maat gemaakte contracten moeten opstellen. Tot die kantoren behoren Monard Law en Sioen, maar ook enkele internationale spelers zoals Neuwerk (DE), Cleber (NL), en Avery Law (UK). 

Geen onbekenden in de tech wereld

De oprichters van Henchman zijn overigens geen onbekenden in de tech community. Gilles en Jorn, die instaan voor de go-to-market strategie, verdienden eerder hun strepen bij HR-techbedrijf Intuo. Ze schaalden en verkochten het bedrijf en gebruiken die ervaring nu om extra snelheid te maken. Wouter van Respaille versterkt het duo als CTO en deed eerder ervaring op bij PWC. Siska Lannoo vervoegde het managementteam in 2021, en komt van bij Showpad.

"We wisten dat er een grote nood was, toch zijn we positief verrast door hoe Henchman onthaald wordt."

Jorn Vanysacker
co-founder van Henchman

3 miljoen euro opgehaald

Henchman haalde 3 miljoen euro op om snel verder te kunnen groeien. De add-in is al erg gebruiksvriendelijk. Klanten kunnen hun database zelf connecteren en quasi zonder tussenkomst opstarten. Ook de updates verlopen automatisch. Toch wil Henchman een vlotte opvolging verzekeren. Jorn Vanysacker: “Omdat ons product nog jong is, luisteren we bij elke aanvraag graag naar de precieze nood en hoe wij een antwoord kunnen bieden. Om snel nieuwe features te kunnen ontwikkelen, gingen we op zoek naar extra kapitaal.” Dat kapitaal vond het niet alleen bij VLAIO, maar ook bij investment platform Pitchdrive en privé-investeerders. VLAIO ondersteunde de ontwikkeling van Henchman in 2020 via een ontwikkelingsproject

Ambitieuze groeiplannen

Met het kapitaal kan het bedrijf ook snel groeien op wereldwijde schaal. De plannen zijn heel concreet, Jorn Vanysacker: “De groei die we voor ogen hebben is zeer ambitieus, en hebben we nu zelfs nog scherper gesteld ten opzichte van onze initiële plannen”. Momenteel heeft Henchman 20 medewerkers in dienst, maar dat worden er meer: “Om ervoor te zorgen dat tegen 2026 minstens 10.000 advocaten Henchman gebruiken, hebben we extra handen nodig.” besluit Jorn Vanysacker. 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf?  

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven.