Floorify: duurzame modulaire kunststofvloeren

Floorify ontwikkelt en produceert duurzame modulaire kunststofvloeren. Om hun innovatieve plannen te realiseren, klopten ze met een ontwikkelingsproject aan bij VLAIO.
 Leading lady Marie Callens

Al het goede van vinyl, maar dan beter

Marie Callens: “Vijf jaar geleden startten mijn businesspartner en ik van nul met Floorify. We werkten allebei bij een internationale vloerenproducent en zagen de grootste revolutie in modulaire kunstvloeren aan onze neus voorbij gaan. Dus besloten we zelf op de kar te springen met ons eigen bedrijf.”

“Wat was dan net die revolutie? Tot enkele jaren geleden was vinyl – want over zulke vloeren spreken we – een erg soepel product met nog wat kinderziektes: de planken waren gevoelig voor uitzet en krimp, het kliksysteem durfde wel eens afbreken en indrukkingen lieten sporen na. Wij wilden daar sterke, stabiele planken van maken, met een robuust kliksysteem waardoor de vloer makkelijk te plaatsen was. Eigenlijk de voordelen van laminaat combineren met die van vinyl, dus. Na vijf jaar durf ik zeggen dat we met Floorify echt een bijzonder, handig en kwaliteitsvol product op de markt hebben gebracht. 

Marie Callens & Pieter Buyck
Marie Callens & Pieter Buyck

Focus op kwaliteit en service

“Met Floorify richten we ons op de zelfstandige speciaalzaak. Onze partners hebben een sterk opgeleid verkoopsteam en mooie showroom die geïnteresseerde kopers een totaalervaring bezorgt. Je krijgt er het beste advies van echte vloerexperten en je kan er de Floorify kwaliteit echt zien en voelen.”

“Onze producten zijn technisch erg sterk – zo ontwikkelden we ze ook. Net als de lakken- en oppervlaktetexturen produceren we ze zelf. En – heel belangrijk voor onze klanten – ook in onze service leveren we kwaliteit. Dankzij onze lokale magazijnen kunnen we binnen vijf dagen leveren. Deze korte lijnen ontzorgen onze klanten echt.”

Als vrouwelijke ondernemer – en als werkgever – wil ik vooral op een moderne manier samenwerken met de rest van mijn team. We werken in zelfsturende teams, waarin iedereen zijn rol, verantwoordelijkheden en doelstellingen kent. Hoe mijn medewerkers hun job aanpakken, dat maakt voor mij niet uit. Ze krijgen de vrijheid om te kiezen waar, wanneer en hoe ze hun werk invullen. Een goede balans tussen werk en vrije tijd is ongelooflijk belangrijk om goede prestaties neer te zetten.

Marie Callens
Leading lady van Floorify

Duurzaamheid in het DNA

Marie: “De toekomst? Dat is blijven innoveren: grotere & langere planken ontwikkelen, grotere tegels en nog veel meer. Daarnaast zorgt onze bricks & clicks-aanpak voor veel bezoekers op onze website, die daar op zoek gaan naar verdelers. We gebruiken onze merkbekendheid optimaal om leads in de winkels te krijgen en te converteren.”

“De steun van VLAIO helpt ons vooral om duurzaam en toekomstgericht te ondernemen, op alle vlakken. Duurzaamheid is bij ons geen buzzword, het zit in ons DNA. Zo hebben we sinds 2019 alleen nog maar elektrische wagens aangekocht en is tegen eind dit jaar ons hele wagenpark elektrisch. En ook in onze productontwikkeling proberen we het alsmaar beter te doen. Floorify maakt kunststofvloeren die zwevend geplaatst worden, geen lijm of formaldehyde bevatten en uit één homogeen materiaal bestaan. Dat betekent dat de grondstof 100% geschikt is voor hergebruik – of voor recyclage, door de homogene samenstelling.”

“Voor deze vernieuwing deden we beroep op een ontwikkelingsproject. De hoofdvraag was: Hoe zorgen we ervoor dat onze vloeren nog beter geschikt zijn voor de toekomst? Om de positie van first mover te behouden, is blijvend onderzoek en ontwikkeling dus onmisbaar. Hoe maken we onze vloeren nog krasresistenter? Op dit moment kunnen we onze vloeren tot vijf keer recycleren, maar hoe zorgen we ervoor dat dat nog meer wordt?”

De steun van VLAIO helpt ons vooral om duurzaam en toekomstgericht te ondernemen, op alle vlakken. Duurzaamheid is bij ons geen buzzword, het zit in ons DNA. Zo hebben we sinds 2019 alleen nog maar elektrische wagens aangekocht en is tegen eind dit jaar ons hele wagenpark elektrisch.

Marie Callens
Leading lady van Floorify
 

Wat is de volgende stap die jij wil zetten met je bedrijf?  

Als ambitieuze ondernemer wil je maar één ding: dat je zaak vooruit gaat. Daarom investeer je én daarom innoveer je. Maar ook al heb je bakken ervaring, toch blijf je met heel wat vragen zitten. VLAIO is jouw gids bij de realisatie van je plannen. Wij zijn een kritisch klankbord en brengen sterktes en zwaktes in kaart. Daarbij geven we ook concreet advies over subsidies en financiering. En we brengen je in contact met de juiste experten. 

Heb je net als Floorify een vernieuwend idee dat jouw onderneming kan versterken, maar moet je nog uitdagingen overwinnen bij de ontwikkeling van die innovatie? Surf dan snel naar vlaio.be/innovatie

 

Proces en kader bewaken, niet bepalen hoe iemand zijn job moet doen

“Floorify-producten slaan aan en onze aanpak werkt. Onze vloeren worden verkocht via zo’n 300 toegewijde retailpartners. Op zeer korte tijd is Floorify meer dan 80% gegroeid. Nu hebben we hebben we een ploeg van 21 medewerkers in dienst en een vast team freelancers waarop we beroep kunnen doen”

“Ik leg me vooral toe op productontwikkeling, marketing en HR. Als vrouwelijke ondernemer – en als werkgever – wil ik vooral op een moderne manier samenwerken met de rest van mijn team. We werken in zelfsturende teams, waarin iedereen zijn rol, verantwoordelijkheden en doelstellingen kent. Hoe mijn medewerkers hun job aanpakken, dat maakt voor mij niet uit. Ze krijgen de vrijheid om te kiezen waar, wanneer en hoe ze hun werk invullen. Een goede balans tussen werk en vrije tijd is ongelooflijk belangrijk om goede prestaties neer te zetten.”
 

Op zoek naar medewerkers

“Ik bewaak het kader en het proces. Maar managen hoe iemand zijn werk moet doen, is volgens mij echt niet meer van deze tijd. Met een duidelijk werkoverleg elke week kunnen onze medewerkers zelf aan de slag. Ik wil dat mensen zich goed voelen in hun job en dat de kans krijgen om initiatief te tonen. Floorify is trouwens enorm aan het groeien en we zijn altijd op zoek naar zulke gemotiveerde medewerkers!”

 

Wat zijn de Womed Awards?

Markant vzw, UNIZO en VLAIO bekronen vrouwelijk ondernemerstalent. Elk jaar reiken we rond 8 maart - Internationale Vrouwendag - een award uit aan de Onderneemster én de Belofte van het Jaar. Alle info via womedaward.be.

Marie Callens was genomineerd voor de Womed Award 2021.