Driehoeksverhoudingen die werken

Ken je de magische Baekelandformule al? Een onderneming met praktische uitdagingen, een kennisinstelling met heel wat fundamentele kennis en daartussen doctorandi die voor kennisoverdracht en terugkoppeling zorgen. Zo’n driehoeksverhouding heeft voor elke partner heel wat moois in petto. De doctoraatsstudent proeft van het echte bedrijfsleven en maakt zijn theoretisch onderzoek in de praktijk tastbaar. De universiteiten krijgen nuttige feedback op hun onderzoek. En de bedrijven halen bruikbare kennis in huis om hun producten en oplossingen te verbeteren, te diversifiëren, te versnellen.

Rubion, de aarbeiplukmachine van Octinion

Octinion, een Leuvens R&D bedrijf in de mechatronica wil onze voedselvoorziening veranderen en verbeteren. Met bijvoorbeeld een slimme aardbeiplukmachine. Die plukt niet enkel uitsluitend de rijpe aardbeien om ze vervolgens zonder beschadigingen in het juiste bakje te sorteren; de robot is ook nog eens in staat om – op basis van artificiële intelligentie - de oogst van de volgende week te voorspellen. Heel straf én nuttig. Daarnaast wordt binnen Octinion ook nog heel wat basisonderzoek naar autonome navigatie gedaan. Boeiende materie waarin ook doctorandi, bij wijze van spreken, een heerlijke speeltuin vinden om hun ideeën en onderzoek te testen.

Visie ontwikkelen

Rembert Daems, doctorandus aan de Ugent, is visie-ingenieur en zoekt naar manieren waarop Artificiële Intelligentie kan helpen om elke unieke aarbei op de meest optimale manier te benaderen. Daarbij vertelt hij de machine niet wat ze moet doen, maar ziet erop toe dat de machine uit haar eigen praktijk leert om nieuwe opdrachten correct uit te voeren.

Trajecten bepalen

Andreas De Preter, onderzoeksingenieur aan de KU Leuven, ontwikkelt dan weer nieuwe algoritmes voor de bewegingstrajecten van autonoom bewegende robots.
 

 

Een (post)doctoraat in samenwerking met het bedrijfsleven?

Met deze mandaten ondersteunt VLAIO academisch onderzoek in een bedrijfsomgeving, van 50% tot wel 100% van de personeels- en werkingskosten van de (post)doctorale onderzoeker. Samen met Octinion en hun beide promotoren zijn Rembert en Andreas overtuigd van de meerwaarde van hun Baekelandmandaat. Een win-win voor zowel onderzoeker, bedrijf als universiteit!

Ook interesse in een Baekeland- of innovatiemandaat? Lees meer in onze publicatie

 

Bedrijfsadviseurs van VLAIO helpen je op weg

De VLAIO bedrijfsadviseurs ondersteunen en adviseren ondernemers om hun innovatieve plannen, groeiambities of bedrijfstransformatie waar te maken. Neem contact met hen op via deze website of mail naar info@vlaio.be.