"Cybersecurity? Dat is voor mij een logisch onderdeel van onderzoek en ontwikkeling"

Geen product zonder cyberbeveiliging. Tijdens de ontwikkeling van de plugin Ativo Programs, een programmamanagementtool voor softwareteams, schonk ondernemer Edwin Rozie meteen de nodige aandacht aan cyberveiligheid. De plugin overtuigde intussen onder meer twee bedrijven uit de Fortune 500. Ativo Programs kreeg steun via een ontwikkelingsproject.
Voor Edwin Rozie is cybersecurity onmisbaar © Foto Ativo

Plugin voor Jira

Ativo Programs is een plugin voor Jira, de populairste programmamanagementtool voor software teams. Edwin Rozie legt uit: "Vergelijk Jira met de bekende tools voor projectbeheer Trello of Notion. Ik bouw hier nog een laag boven die op een geconsolideerd bord linken tussen de verschillende borden toont. Als Jira teams van vijf tot tien personen helpt, bedient mijn tool tien van die teams." Ativo Programs focust vooral op developmentteams in grote bedrijven, maar kan ook ingezet worden op omvangrijke infrastructuurprojecten, of voor een bedrijf dat besluit een nieuwe strategische richting in te slaan. "We onderscheiden ons van de anderen door onze focus op Jira, de methodologie die we ondersteunen, en het visuele. Wij kiezen grafieken in plaats van tabellen, of rode en groene indicatoren in plaats van tekst."

Via Ativo Programs krijgen honderden mensen zicht op het overkoepelende programma en hun bijdrage hieraan. Zo weten ze niet alleen wat te doen en hoe samen te werken, maar krijgen ze meer inzicht in het volledig project. "Een beeld van het grotere geheel motiveert mensen", aldus Edwin. 

Cybersecurity van in het begin

Al in het eerste prototype dat Edwin in 2019 lanceerde, zat cyberveiligheid ingebakken. "Ativo Programs verzamelt vertrouwelijke informatie van grote ondernemingen. Wetende dat hackers vaak via kleine leveranciers grote ondernemingen binnendringen, wilde ik dit risico niet lopen", zegt de ondernemer. "Daarom maakt cybersecurity van in het begin een normaal deel van mijn onderzoek en ontwikkelingen uit."

Tegelijkertijd vragen potentiële klanten naar zijn security policy. Ze willen weten welke maatregelen het jonge bedrijf neemt en hoe het omgaat met cybersecurity . "De twee behaalde cybersecurity certificaten van Atlassian, wat het bedrijf achter Jira is, geven mijn prospecten en klanten vertrouwen."

Ik vond dat mijn IT-infrastructuur moest kunnen weerstaan aan state-of-the-art aanvallen met alle moderne aanvalstechnieken.

Edwin Rozie
Oprichter Ativo Programs

Ethische hackers

Edwin nodigde 300 ethische hackers uit om kwetsbaarheden te zoeken in zijn gloednieuwe software. "Ik loofde mooi prijzengeld uit. En dus hebben deze ethische hackers alle middelen ingezet. Ze hebben een paar kwetsbaarheden aangetoond, maar geen enkele is binnengeraakt in de software", blikt Edwin tevreden terug op de cybersecurity test. "Ik vond dat mijn IT-infrastructuur moest kunnen weerstaan aan state-of-the-art aanvallen met alle moderne aanvalstechnieken. Want de complexiteit en snelheid van aanvallen zijn uitdagend vandaag."

Begeleiding en steun van VLAIO

In 2021 diende Edwin een dossier voor een ontwikkelingsproject in bij VLAIO. Bedrijfsadviseur Bruno Van De Casteele hielp Edwin om het dossier op te stellen. "Hij bekeek mijn dossier kritisch, vroeg bijkomende informatie en uitleg en hielp me het zo verbeteren. Het ontwikkelingsproject werd goedgekeurd kort nadat ik het indiende", zegt Edwin. De steun helpt hem om de eerste voltijdse ontwikkelaar aan te werven en een derde versie te bouwen. 

 

Ook ambitieuze plannen voor jouw bedrijf?  

Ontdek hier de ondersteuning die VLAIO en de partners uit het VLAIO Netwerk jou aanbieden. Je kan bij de VLAIO bedrijfsadviseurs terecht voor gratis advies op maat van jouw onderneming. 

Blijf je ook graag op de hoogte van VLAIO nieuws, subsidies, tips en events? Schrijf je hier in voor één of meerdere van onze nieuwsbrieven.