Word jij een van de nieuwe auditbureaus voor de kmo-portefeuille?

Publicatiedatum

VLAIO is op zoek naar nieuwe auditbureaus voor de kmo-portefeuille. Via de kmo-portefeuille kunnen kmo’s opleiding en advies aankopen om hun dienstverlening verder te professionaliseren. Het auditbureau gaat na of de kandidaat-dienstverlener kwaliteitsvol werk levert. Iets voor jou? Stel je kandidaat tot 26 november.

Wat verwachten we?

Met de kmo-portefeuille van VLAIO kunnen kmo’s opleiding en advies aankopen om hun dienstverlening verder te professionaliseren. Kleine ondernemingen krijgen hiervoor 30% steun, middelgrote ondernemingen 20%. Kmo’s kunnen de opleiding of het advies enkel bij een geregistreerde dienstverlener aankopen. De dienstverlener krijgt pas groen licht na een audit door een onafhankelijk auditbureau. De auditor gaat na of de kandidaat-dienstverlener kwaliteitsvol werkt en of deze voldoet aan de vijf onderstaande basisvereisten zoals beschreven in de kmo-portefeuille norm (zie onderaan deze pagina): 

  1. Activiteit
  2. Ervaring
  3. Klanttevredenheid
  4. Kennis kmo-portefeuille
  5. Integriteit
     

Sinds 1 januari 2023 is de kmo-portefeuille inhoudelijk beperkt. Dienstverleners kunnen enkel nog binnen de volgende thema’s opleiding of advies geven:

  • Bedrijfsstrategie;
  • Beroepsspecifieke Competenties;
  • Digitalisering;
  • Duurzaamheid;
  • Financiële Geletterdheid;
  • Innovatie;
  • Internationalisering;
  • Personeelsmanagement.

Het is de taak van het auditbureau om samen met de dienstverlener na te gaan of zijn diensten gesubsidieerd kunnen worden. Op basis van de bevindingen van de audit neemt VLAIO de finale beslissing tot registratie van de dienstverlener. De dienstverlener vraagt de audit zelf aan en betaalt deze ook. 

Kom jij in aanmerking?

Je kan je als auditbureau kandidaat stellen als je:

  • kennis hebt van en ervaring hebt met (cf track record) het auditen van opleidingsinstituten en/of consultancybedrijven;
  • voldoet aan de norm ISO 17021.

De aanstelling van een auditbureau gebeurt door de minister van economie en geldt voor 5 jaar.
De regelgeving kan je hier nalezen.

Hoe stel je je kandidaat? 

Je kandidaatstelling bevat minstens de volgende documenten:

  • Een motivatiebrief (25 punten);
  • CV’s van minstens drie auditoren die de audits zullen uitvoeren en/of zullen zetelen in de interne auditcommissie (25 punten);
  • Bewijs van conformiteit aan ISO17021 (25 punten)
  • Track record (25 punten)

Dit criterium beoordelen we aan de hand van de track record van het auditbureau. Heeft het bureau reeds ervaring met het auditeren van dienstverleners in het kader van de kmo-portefeuille of gelijkaardige instrumenten? Hoe lang bestaat het auditbureau al? Hoeveel audits heeft het bureau al afgenomen? 

De nieuwe aanstelling van de auditbureaus vervangt de lopende aanstelling van 2013. Auditbureaus die tijdens de vorige aanstellingsperiode actief waren, vragen wij ook om een trackrecord van de verrichtte kmo-portefeuille audits aan te leveren. VLAIO zal hiervoor het sjabloon aanleveren. 

De kandidaatstelling mail je uiterlijk op zondag 26 november 2023 voor 00:00 naar Karolien Hantson (karolien.hantson@vlaio.be)

Hoe gebeurt de selectie? 

VLAIO weerhoudt maximaal 10 auditbureaus. Als meer dan 10 auditbureaus een dossier indienen, maken we een rangschikking op op basis van de bovenstaande puntenschaal. Dossiers die niet binnen de deadline via e-mail werden ingediend zullen worden beschouwd als onontvankelijk. 
Daarna nodigen we de 10 geselecteerde auditbureaus uit voor een gesprek 

Tijdens dit gesprek evalueren we onderstaande drie criteria en kennen we deze een weging toe

  • Ervaring van het ingezette team: 30 punten

Dit criterium beoordelen we onder meer op basis van de ingediende CV' s. Hebben de ingezette auditoren ervaring met het auditeren van de doelgroep? Beschikken ze over vakgerelateerde kennis?

  • Track record: 30 punten

Dit criterium beoordelen we aan de hand van de track record van het auditbureau. Heeft het bureau al ervaring met het auditeren van dienstverleners in het kader van de kmo-portefeuille of gelijkaardige instrumenten? Hoe lang bestaat het auditbureau al? Hoeveel audits heeft het bureau al afgenomen?

  • Conformiteit ISO 17021: 30 punten

Werkt het auditbureau conform de ISO 17021 norm? Hoe zal deze norm worden toegepast op het proces van de kmo-portefeuille? Kan het auditbureau eenduidige werkprocessen aantonen?

Tijdsverloop

  1. Indiening dossier voor zondag 26 november om 00:00
  2. Screening dossiers, er zullen maximaal 10 kandidaat-auditbureaus worden weerhouden
  3. Ten laatste op donderdag 30 november ontvangt u een uitnodiging voor de mondelinge toelichting van dit dossier indien dit werd weerhouden
  4. De mondelinge verdediging zal plaatsvinden op vrijdag 8 december of vrijdag 15 december. Tijdens dit moment vragen we om het auditbureau en het team voor te stellen en om de ervaring met het auditeren van dienstverleners binnen het onderwijs- en adviesveld toe te lichten in een PowerPointpresentatie van 20 minuten. 
 

Wie is VLAIO?

VLAIO (Agentschap Innoveren & Ondernemen) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. We stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat. Dit doen we in samenwerking met tal van partners.
We leggen de focus op het stimuleren van groei en innovatie, het bevorderen van ondernemerschap, het ondersteunen van clusters en het bevorderen van omgevingsfactoren.

Meer info? 

Heb je vragen of wens je meer informatie? Neem dan contact op met Karolien Hantson.

Karolien Hantson
Projectadviseur kmo-portefeuille
karolien.hantson@vlaio.be
02/553.24.84

 

Delen: