Wat is Reprobel en waarom moet je dit als ondernemer betalen?
Elke ondernemer krijgt op een dag een brief van Reprobel in de bus met een uitnodiging tot betaling van een jaarlijkse bijdrage. Wat is Reprobel nu precies, en vooral, waarom moet ik dit betalen?
Heb je na het lezen van dit artikel nog een vraag over Reprobrel? Neem hier contact op.

Elke onderneming moet zich bij Reprobel registreren
De meeste ondernemers stellen zich hier wat vragen bij aangezien je meestal nog nooit gehoord hebt van Reprobel en omdat de hoofdactiviteit van je onderneming niks te maken heeft met auteurs en uitgevers. Helaas kan je deze uitnodiging niet negeren, en zelfs als je zou denken dat dit niet van toepassing is voor jouw onderneming zal je je registratie toch in orde moeten brengen bij hen.
Maar wat is Reprobel nu precies, en vooral, waarom moet ik dit betalen?
Wat is Reprobel? Waarom moet ik dit betalen?
Reprobel is een Belgische beheersvennootschap die de vergoedingen voor auteurs van literaire- en visuele kunsten ter compensatie van de fotokopieën die gemaakt worden van hun gepubliceerde werken op papier en voor het openbaar leenrecht int en verdeelt. Reprobel zorgt er dus voor dat elke auteur of uitgever een vergoeding ontvangt telkens iemand een kopie neemt van zijn of haar werk. Reprobel keert de geïnde vergoedingen doorgaans niet rechtstreeks aan auteurs en uitgevers uit. Dit loopt in principe langs de leden-beheersvennootschappen, die elk over specifieke verdelingsregels beschikken die zijn aangepast aan de activiteit van hun rechthebbenden. Als je een boek leent bij de bibliotheek zorgt dit voor een inkomstenverlies voor de auteur en uitgever. Ook zij krijgen via reprobel een vergoeding telkens hun werk uitgeleend wordt.
Voor 2017 was het zo dat je een Reprobel bijdrage moest betalen bij de aankoop van een kopieerapparaat of printer, maar dit is afgeschaft sinds 2017 waardoor je niet meer automatisch in orde bent.
Vanaf jij of een werknemer een kopie neemt van iemand anders zijn/haar werk ben je een bijdrage verschuldigd aan die auteur en uitgever. Iedereen heeft wel eens een foto of een print screen genomen van een artikel om door te sturen naar een collega of om dit later te verwerken in een presentatie of om dit gewoon te bewaren. Om wettelijk in orde te zijn met deze handelingen heb je een Reprobel licentie nodig.
Nulaangifte
Een nulaangifte is enkel mogelijk als je geen reproductieapparaat (kopieerapparaat / printer) in je organisatie hebt, of als je geen papieren reproducties van beschermd werk maakt. Daarvoor zet je je bruto-volume en/of je percentage ‘beschermde bron’ voor het referentiejaar op 0 tijdens het invullen van de aangifte.
(!) Let op: dit geldt enkel voor papieren gebruik. Voor digitaal gebruik van beschermde werken (zoals kopiëren, delen of communiceren via digitale kanalen) is een aparte regeling vereist, bijvoorbeeld via de bizili-licentie.
Heb je gekozen voor de bizili-licentie? Dan kan je géén nulaangifte indienen. Deze licentie dekt zowel papieren als digitale reproducties en houdt dus automatisch in dat er gebruik wordt gemaakt van beschermde werken.
Zorg ervoor dat je aangifte volledig en correct is om mogelijke sancties bij controle te vermijden.
Wat kost dit?
Je zal automatisch van Reprobel een mail of brief ontvangen waarin gegevens staan waarmee je kan aanmelden op hun online portaal. Hier kan je dan je profiel in orde brengen en controleren of de gegevens die zij over je onderneming hebben correct zijn. Nadat je dit in orde hebt gebracht kan je via ‘uw aangiftes’ de aangifte in orde brengen. Je zal het aantal relevante werknemers moeten ingeven; dit zijn alle werknemers die kopieën kunnen nemen.
Op basis van de activiteit van je onderneming, aantal relevante werknemers en de licentie die je kiest zal een bijdrage bepaald worden die je dan moet betalen. Je hebt de keuze tussen een gecombineerde licentie en de reprografieaangifte:
- De licentie Bizili (by Reprobel) regelt de meeste vormen van digitale reproductie, overname, communicatie, presentaties en de papieren kopieën en prints.
- een nulaangifte indienen is hier niet mogelijk
- Bij de reprografieaangifte gaat het enkel over het nemen van fotokopies. Je moet dan een vaste vergoeding betalen per pagina.
- een nulaangifte indienen is hier wel mogelijk
Hoeveel je moet betalen hangt dus af van de licentie die je kiest en van het aantal werknemers die je hebt. De minimumprijs bedraagt €35 en is fiscaal aftrekbaar als beroepskost. Wanneer je geen aangifte doet en/of niet betaalt, dan kan je een boete krijgen. Let op, zelfs als je geen licentie nodig hebt zal je toch nog altijd online een nulaangifte (enkel mogelijk bij de reprografieaangifte) moeten indienen. Anders kan men je ook een boete opleggen.
Wat is het verschil tussen bizili en reprografieaangifte?
Bizili dekt het digitale en papieren hergebruik van auteursrechtelijk beschermde teksten en beelden binnen ondernemingen of instellingen, zoals het delen via e-mail, presenteren in een Teams-vergadering of afdrukken van online content.
Reprografieaangifte daarentegen geldt uitsluitend voor papieren reproducties, zoals fotokopieën van boeken of artikelen. Neem je als organisatie geen papieren kopieën, dan moet je voor de reprografieaangifte een nulaangifte indienen.
Een vraag voor Reprobel?
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw gebruik van auteursrechten op teksten en beelden? Neem een kijkje op reprobel.be. Je kan deze beheersvennootschap ook contacteren via dit formulier.
Een klacht over Reprobel?
Als je een klacht hebt over de werking of het optreden van Reprobel, dan kan je die op twee manieren indienen: ofwel via een brief naar de maatschappelijke zetel van Reprobel (Havenlaan 86C – 201 A, 1000 Brussel), ofwel via mail naar het e-mailadres licensing@reprobel.be.
Je richt je klacht aan de algemeen directeur van Reprobel.
Reprobel behandelt enkel schriftelijke of elektronische klachten en beantwoordt geen anonieme klachten. Meer informatie hierover kan je vinden op de website van reprobel.