Vzw Samenlevingsopbouw Gent wint Regiostars Award 2020 met SHICC project

Publicatiedatum
Op 14 oktober maakte de Europese Commissie de winnaars van de Regiostars Awards 2021 bekend. Hiermee wil de Europese Commissie de beste Cohesie projecten in de Europese Unie belonen. De prijsuitreiking vond plaats in het kader van de 18e Europese week van Regio's en steden. Het SHICC, project dat gefinancierd wordt vanuit het Interreg NWE-programma won de prijs in de categorie 'Citizen engagement for cohesive European cities'. Vanuit Vlaanderen is de vzw Samenlevingsopbouw Gent als partner actief in het project.

Voor veel mensen met een gemiddeld inkomen wordt het verwerven van een eigen huis stilaan onbetaalbaar. Meer dan 26 miljoen EU burgers wonen momenteel in overvolle en ongeschikte eigendommen. In een antwoord hierop ontstonden her en der Community Land Trusts (CLT). Dit zijn non-profit verenigingen die beheerd worden door een lokale gemeenschap en de taak op zich willen nemen om duurzame en betaalbare woningen te ontwikkelen en bouwen. Alleen ontbreekt het momenteel aan een regelgevend kader en moet de haalbaarheid van het concept nog bewezen worden. Net om die pijnpunten aan te pakken verenigden CLTs uit Gent, Brussel, Lille en Londen zich in het SHICC project. SHICC staat daarbij voor Sustainable Housing for Inclusive and Cohesive Cities. Via de Interreg financiering krijgt de eigen lokale werking ook een stevige duw in de rug.

Naast deze award werden ook nog Regiostars awards uitgereikt in de categorieën Industrial transition for a Smart Europe, Circular economie for a green Europe, Skills and Education for a digital Europe en Youth empowerment for Cooperation across Europe.

Het Gentse EFRO-project Blaisant kerk waarin heel wat vrijwilligers de handen in elkaar sloegen om de Maria Goretti kerk om te toveren tot een nieuwe multifunctionele ruimte werd eveneens genomineerd in de categorie Citizens engagement for cohesive European cities maar kon ondanks de vele inspanningen van de promotor en de buurt jammer genoeg geen award in de wacht slepen.

Meer info over het SHICC project is terug te vinden via de EFRO-projectendatabank of de Interreg NWE projectwebsite.