VLAIO verhuist naar Belpairegebouw

Publicatiedatum

Vanaf 6 mei is VLAIO in Brussel gevestigd in het gloednieuwe Belpairegebouw. Dit is het meest circulaire gebouw van de Vlaamse overheid. In het gebouw komen ook winkels, appartementen en een hotel. Het postadres van VLAIO blijft hetzelfde. 

Adres VLAIO

Het Belpairegebouw is gevestigd in de Simon Bolivarlaan. Het postadres van VLAIO blijft de Koning Albert II-laan: 

Vlaamse overheid
VLAIO
Koning Albert II-laan 15 bus 331
1210 Brussel

Circulair gebouw

Het Belpairegebouw is het meest circulaire gebouw van de Vlaamse overheid. Het gebouw werd gebouwd waar vroeger de WTC1 en WTC2 torens stonden. De constructie van deze gebouwen werd maximaal benut. Zo werd 95% van de materialen ter plaatse behouden, gerecupereerd of gerecycleerd. Meer dan 30 nieuwe materiaaltypes zijn circulair gecertificeerd en kunnen later dus opnieuw gebruikt worden. In totaal bestaat het gebouw voor 65% uit ter plaatse hergebruikt materiaal of gerecycleerd materiaal. Verschillende departementen en agentschappen van de Vlaamse overheid verhuizen in 2024 naar het Belpairegebouw. Meer dan 10.000 stuks meubilair uit de oude gebouwen worden meegenomen naar het nieuw gebouw. 

De kantoorverdiepingen worden afgewisseld met appartementen en een hotel. Het gebouw is zo opgebouwd dat het snel aangepast kan worden. Zijn er meer kantoren dan appartementen nodig, of omgekeerd? Dan kan dat snel en eenvoudig. 

Wie was Belpaire? 

Het nieuwe overheidsgebouw is genoemd naar Marie-Elisabeth Belpaire (1853-1948). Ze was een van de invloedrijkste vrouwen in Vlaanderen aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw. Ze organiseerde onderwijs voor vrouwen en zette zich sterk in voor de toegang van vrouwen tot hogescholen en universiteiten. Ze schreef ook boeken en groeide uit tot een grote naam binnen de Vlaamse katholieke literatuur. 

Delen: