VLAIO ondertekent Klimaatdak-protocol van Embuild Vlaanderen

Publicatiedatum

VLAIO ondertekende het Klimaatdak-protocol van Embuild Vlaanderen. Via dit protocol wil Embuild overheden en bedrijven aanmoedigen om platte daken in te zetten om maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatopwarming, verlies aan biodiversiteit en schaarser wordende beschikbare ruimte aan te pakken. Door het protocol te ondertekenen, zet VLAIO zich mee in voor duurzamere daken. Vandaag vindt de officiële voorstelling van het protocol plaats op het Bouwforum en Batibouw.

Klimaatdak met planten

Wat is het Klimaatdak-protocol? 

Vele vierkante meters platte daken doen alleen dienst als afdekking en afdichting van gebouwen. Dat kan anders. Embuild wil deze ongebruikte ruimte gebruiken om positief bij te dragen aan grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatopwarming, verlies aan biodiversiteit en de schaarser wordende beschikbare ruimte. Daarom stelden ze het Klimaatdak-protocol op. Om platte daken duurzaam en multifunctioneel in te zetten, is engagement en actie van veel partijen en overheden nodig. 

Meer dan 100 stakeholders, waaronder VLAIO, staan achter dit initiatief. Door het protocol te ondertekenen, zet VLAIO zich dus mee in voor duurzamere daken. Het nieuwe circulaire Belpairegebouw waar 5000 Vlaamse ambtenaren binnenkort hun intrek nemen, geeft alvast het goede voorbeeld. 

Wat is een klimaatdak? 

Een klimaatdak is een robuust, water- en winddicht, onderhoudsvriendelijk dak gebouwd volgens de regels van goed vakmanschap. Klimaatdaken dragen bij aan maatschappelijke ambities, zoals multifunctionaliteit, circulariteit en klimaatbestendig bouwen. Via deze daken pakt Embuild de klimaatuitdaging aan. 

De voorstelling van het Klimaatdak-protocol

Op vrijdag 23 februari 2024 vindt de officiële voorstelling van het Klimaatdak-protocol plaats op het Bouwforum en Batibouw. Daar wil Embuild Vlaanderen de bouwsector aanmoedigen om platte daken in te zetten voor de klimaatdoelstellingen. Ook de Vlaamse minister van Omgeving, Zuhal Demir, steunt de boodschap en zal aanwezig zijn. Veel stakeholders die het protocol onderzekenen zullen het evenement ook bijwonen. 

Wil jij je ook mee inzetten voor duurzamere daken? Onderteken het Klimaatdak-protocol!
 

Delen: