VLAIO Netwerk stelt zichzelf voor: Startups.be

Publicatiedatum
Onder de naam ‘VLAIO Netwerk’ wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen al zijn partners samenbrengen in een hecht netwerk waarin de verschillende organisaties met elkaar samenwerken en elkaar inspireren. Maar dat begint bij elkaar leren kennen. Daarom zetten we hier in een terugkerende rubriek 'VLAIO Netwerk stelt zichzelf voor' telkens een andere partnerorganisatie 'in the picture'. Voor deze eerste editie spraken we met Karen Boers, Managing Director bij Startups.be

Wat doet Startups.be?

Startups.be is de ‘one-stop-shop’ voor Belgisch tech-ondernemerschap. We partneren met startups om hen wereldwijde zichtbaarheid en een stem in de beleidsvorming te geven, en om hen te helpen groeien door het aantrekken van nieuw talent en het betreden van nieuwe markten. We brengen startups in contact met potentiële klanten en investeerders van over de hele wereld.

Zijn jullie een grote organisatie?

Startups.be telt nu 12 teamleden. We zijn gevestigd in de gloednieuwe digitale hub BeCentral, in het Centraal Station van Brussel, waar we met een 30-tal andere organisaties bouwen aan een meer digitale en beter geconnecteerde samenleving en economie.

Startups.be

Welke van jullie producten of diensten moeten we zeker kennen? 

Startups.be heeft een aantal gerenommeerde producten en campagnes ontwikkeld rond 3 assen:

  1. Onder de noemer We Grow leveren we twee essentiële bouwstenen voor een exponentiële groei: onze Go Global-missies naar de meest attractieve hubs ter wereld, en het nieuwe talentenplatform dat startups toelaat om op een erg laagdrempelige en intuïtieve manier nieuw talent aan te trekken.
     
  2. Onder We Connect groeperen we onze matchmakingprogramma’s Buy (from) Startups: die hielpen al tientallen startups op weg naar nieuwe contracten en partnerships met grote bedrijven én overheden. Tenslotte zijn klanten nog steeds de beste investeerders voor startups. Dit soort matchmaking wordt vanaf 2018 ook Europees uitgerold, waardoor de grootste 'corporates' plots binnen handbereik komen van onze Belgische startups.
     
  3. Onder de noemer We Care zorgen we ervoor dat het talent van eigen bodem wereldwijd onder de aandacht komt, onder meer dankzij ons eigen ecosysteemplatform. Dat is een visuele databank waarlangs klanten, investeerders en journalisten overal ter wereld Belgisch startuptalent ontdekken. De stem van de startende ondernemer in het beleid vertegenwoordigen we via het Startup Manifesto en het ScaleUp Manifesto. Bovendien helpen we de modale Vlaming bij het omarmen van risico’s via de Failing Forward-campagne, want ondernemen doe je nu eenmaal met vallen en opstaan.
     
Tech Day

Jullie mikken op het segment van de startups. Zitten daar bedrijven tussen die we kennen?

Startups zijn hyperschaalbare bedrijven. Dat wil zeggen dat ze gebouwd zijn om een wereldmarkt te bedienen met een relatief klein team. We helpen ambitieuze startupteams dan ook om voet aan grond te krijgen in nieuwe markten, waaronder Singapore, Israël en New York. Dat is ons al gelukt voor ruim 200 startups. Teamleader, iText, Turbulent, CitizenLab, ListMinut en DataScouts zijn slechts enkele van de vele startups die al een internationaal podium bestegen hebben dankzij Startups.be.
 

Hoe ziet jullie netwerk eruit?

Onze community telt ruim 2.500 Belgische startups, 180 ondersteunende organisaties, en zo’n 400 internationale investeerders. Het is daarmee op 5 jaar tijd uitgegroeid tot dé referentie in startupecosystemen in België én Europa. Startups.be is ook de 'leading partner' in het European Startup Network, waarin 24 nationale associaties de handen in elkaar slaan om startups ook over de landsgrenzen heen te helpen groeien. Via dat Europese netwerk staan we dus in contact met nog eens zo’n 25.000 startups van over heel Europa en uit diverse industrieën! 

Startups.be streeft een ecosysteemaanpak na, waarbij alle ondersteunende organisaties de handen in elkaar slaan om – elk vanuit zijn eigen 'core business' – ondernemers zo snel en effectief mogelijk op weg te helpen. We werken daarvoor samen met zo’n 180 Belgische incubatoren, acceleratoren, investeerders en communities. Bovendien hebben we heel wat expertise in het opzetten van publiek-private partnerschappen en hebben we langetermijnsamenwerkingen uitgebouwd met – onder meer – Agentschap Innoveren & Ondernemen, Flanders Investment & Trade, de stad Antwerpen en de stad Gent.

Startups.be begeleiding

Waarom zijn sterke netwerkpartners voor jullie belangrijk?

We moeten individuele en regionale belangen kunnen overstijgen om ondernemers een stevige springplank te geven in een wereldwijde markt. Een sterk ecosysteem is immers afhankelijk van lokaal talent, een kritische massa aan klanten en investeerders, én een ondernemersvriendelijk (fiscaal-economisch en juridisch) klimaat. Dit kunnen we alleen met z’n allen realiseren.

Voor wat mogen geïnteresseerde partnerorganisaties contact met jullie opnemen?

Je kan altijd bij Startups.be terecht voor vragen over startups en startupecosystemen. We kunnen ook analyses in de diepte uitvoeren rond een bepaalde industrie of regio of vanuit een andere invalshoek, en dit zowel op Belgische als Europese schaal. We brengen het ecosysteem niet alleen in kaart, maar voeren ook kwalitatief onderzoek naar kritische succesfactoren en obstakels en formuleren – samen met ondernemers – de nodige aanbevelingen.

Wie graag in contact wil komen met al het aanstormende startuptalent, kan ook bij ons terecht. Via ons Buy (from) Startups-programma stellen we een selectie op maat samen, maken we de startups warm, helpen we met de vertaalslag tussen de startupwereld en de corporate 'way of doing business', en doen vervolgens mogelijke partnerschappen ontkiemen.

Welke organisatie vinden jullie dat we volgende keer in the picture moeten zetten?

Eén van onze gewaardeerde partners is het Netwerk Ondernemen. We appreciëren elkaars werking en kunnen elkaar vinden in een gelijkaardige focus op output en impact.