VLAIO Netwerk stelt zichzelf voor: Netwerk Ondernemen

Publicatiedatum
Onder de naam ‘VLAIO Netwerk’ wil het Agentschap Innoveren & Ondernemen al zijn partners samenbrengen in een hecht netwerk waarin de verschillende organisaties met elkaar samenwerken en elkaar inspireren. Maar dat begint bij elkaar leren kennen. Daarom zetten we hier in een terugkerende rubriek 'VLAIO Netwerk stelt zichzelf voor' telkens een andere partnerorganisatie 'in the picture'. Deze keer spraken we met Gert Gijbels, Afgevaardigd Bestuurder bij Netwerk Ondernemen.
Netwerk Ondernemen

Wat doet Netwerk Ondernemen?

Netwerk Ondernemen is hét netwerk ván ondernemers vóór ondernemers. Bij Netwerk Ondernemen zetten ervaren ondernemers zich in voor jonge groeibedrijven door hun ervaringen te delen en hun netwerk open te stellen. Gedurende 2 jaar krijgen deze bedrijven een individuele mentor toegewezen waarbij ze terecht kunnen als ze een klankbord nodig hebben en die hen bijstaat in hun (internationale) groei. We geloven sterk in het ‘pay-it-forward principe’: enkele van onze alumni zijn ondertussen zelf mentor geworden.

Wat voor bedrijven nemen jullie onder jullie vleugels?

We hanteren een strenge selectieprocedure zodat we de kwaliteit van de mentoring kunnen garanderen. Onze deelnemers moeten willen groeien, 3-5 ‘future proof’ jobs kunnen creëren binnen de 3 jaar, en een omzet draaien van minstens 50.000 euro per jaar. We richten ons dus op ondernemingen die reeds een proof of concept achter de rug hebben en eerste betalende klanten hebben, waarna ze vaak willen opschalen naar het buitenland toe. Momenteel hebben we een 64 tal groeibedrijven die deelnemen aan het traject Mentor Me (zie hieronder) waaronder Spott, Turbulent, Mealhero, LifePowr en Twikit.

Netwerk Ondernemen

En over welke kwaliteiten moeten de mentoren beschikken? 

We richten ons naar ervaren ondernemers die het klappen van de zweep kennen en graag zelf nog uitgedaagd worden, mensen die ervan houden anderen te inspireren en te motiveren door hun ervaringen, successen en mislukkingen te delen. En uiteraard hun netwerk. Momenteel hebben we 107 mentoren die actief betrokken zijn bij Netwerk Ondernemen en de jonge groeibedrijven begeleiden. 

Welke diensten bieden jullie aan?

We bieden 2 programma’s aan voor jonge groeibedrijven: 

  • Een Boost Me-traject focust op bedrijven ouder dan 3 jaar die (inter)nationaal willen groeien. Gedurende 4 maanden worden de deelnemers door experten klaargestoomd voor ‘the next level’. We hebben 2 oproepen per jaar, waarbij maximaal 12 bedrijven geselecteerd worden per editie.
  • Het Mentor Me-programma mikt op bedrijven jonger dan 3 jaar die we matchen met een ervaren ondernemer. Elke deelnemer krijgt om het halfjaar een Mentor Room: hét moment om al zijn vraagstukken voor te leggen aan een panel van ervaren ondernemers. De ondernemer krijgt direct feedback en gaat naar huis met nieuwe inzichten! Dit is een traject duurt 2 jaar en vullen we in op maat van de onderneming.
Netwerk Ondernemen

Werken jullie samen met andere organisaties?

Voor start-ups en scale-ups wordt zoveel georganiseerd dat ze vaak door de bomen het bos niet meer zien. Daarom bundelen we graag de krachten met andere organisaties. Want uiteindelijk gaat het ons om het belang voor jonge groeibedrijven die we willen helpen om de volgende ‘unicorns’ te worden. We werkten al samen met Limburg Startup, Startups.be, de stad Antwerpen, Flanders Investment & Trade, LSU, en natuurlijk ook met VLAIO.

Eén keer per jaar organiseren we een overkoepelend event met onze Brusselse en Waalse collega’s. Jaarlijks vindt ook een internationaal event plaats waarin alle ondernemers uit de 110 vestigingen van Réseau Entreprendre samenkomen. Dit jaar organiseren onze Brusselse collega’s dit event, dat trouwens openstaat voor iedereen.  

Voor wat mogen geïnteresseerde partnerorganisaties jullie contacteren?

We zijn steeds geïnteresseerd in samenwerkingen rond events. Zo organiseren we vaak inhoudelijke events waarbij we beroep doen op partners om hun expertise ter beschikking te stellen in de vorm van workshops, 1-op-1 gesprekken rond een bepaald vraagstuk, of tijdens informatieve sessies. Denk bijvoorbeeld aan Pitchen voor de CEO, Expertenpanels, Pitch the Investor, Mentor Talks, enz.

Wij geloven ook in het pay-it-forward principe, en dus: welke organisatie moeten we volgens jou volgende keer in the picture zetten?

We hebben in het verleden al een paar keer samengewerkt met Omar Mohout, die onder meer actief is bij Sirris. Het programma dat zij aanbieden is complementair met het onze en we delen dan ook vaak content van Sirris met ons publiek.

Netwerk Ondernemen