Vlaanderen biedt bescherming aan zwaar getroffen ondernemers

Publicatiedatum
Door de nieuwe coronamaatregelen van het Overlegcomité moeten ondernemers hun activiteiten verplicht stopzetten of zullen ze zware omzetverliezen hebben. Daarom stelt de Vlaamse Regering beschermingsmaatregelen voor om de financieel gezonde ondernemers te helpen hun vaste kosten te blijven betalen. Het gaat om het Vlaams beschermingsmechanisme en overbruggingsleningen.

Vlaams beschermingsmechanisme 11

Het Vlaams beschermingsmechanisme is opnieuw mogelijk voor ondernemers in onder andere de eventsector, discotheken, feestzalen, bus- en personenvervoer, grote vakantiewoningen en jeugdherbergen, reisbureaus, bioscopen, professionele indoorsportclubs, ….  

De steun bedraagt 10% van de helft van de omzet die de onderneming had in het laatste kwartaal van 2019. Er is een maximum steun van € 11.250 voor ondernemingen tot 10 werknemers, € 22.500 voor ondernemingen met 10 tot 49 werknemers en € 60.000 voor ondernemingen met 50 of meer werknemers.

De start voor indieningsperiode is voorzien vanaf midden februari.

Automatische steun voor wie verplicht gesloten is

Wie verplicht gesloten is, moet voor de actuele sluitingsperiode geen omzetverlies aantonen, maar moet wel de omzet in de referentieperiode in 2019 bewijzen.

Striktere controle voor wie omzetverlies moet aantonen

Andere ondernemers die getroffen worden, maar niet verplicht gesloten zijn, moeten actief blijven en omzetverlies aantonen. 

Er komt een dubbele bewijslast. Dat betekent minstens 30% omzetverlies in het laatste kwartaal van 2021 in combinatie met een omzetverlies van minstens 60% in de getroffen periode. Het omzetverlies moet worden aangetoond aan de hand van de btw-aangiften en een attest van een externe boekhouder. 

Overbruggingslening

Om de moeilijke periode te overbruggen, wordt ook een overbruggingslening uitgewerkt. Die kan dienen voor investeringen in ventilatie, luchtkwaliteit, maar ook voor het vernieuwen van voorraden of het dekken van vaste kosten zoals handelshuur.

De rente bedraagt 1%. De looptijd van de lening is beperkt tot 24 maanden voor leningen tot € 50.000 en tot 36 maanden voor leningen van meer dan € 50.000. Het minimumbedrag voor de lening is € 10.000, het maximumbedrag is afhankelijk van de grootte of omzet van de onderneming en kan oplopen tot € 400.000. 

Globalisatiemechanisme

Net zoals in 2020 wordt voor 2021 een globalisatiemechanisme uitgewerkt voor gezonde bedrijven die ten gevolge de coronamaatregelen zware omzetverliezen van meer dan 60% over het ganse jaar hadden.

Vanaf wanneer?

Deze maatregelen worden nog aangemeld bij de EU in het kader van staatssteunregels. Pas na goedkeuring door Europa kan de Vlaamse Regering een definitieve beslissing nemen en kan de steunmaatregel door VLAIO uitgewerkt worden. De start voor indieningsperiode voor VBM11 is voorzien vanaf midden februari.

Schrijf je in via de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de openstelling van de online aanvraag:

Delen: