Vlaamse speerpuntclusters tonen cruciale rol voor bedrijven

Publicatiedatum
Meer dan 300 bedrijven tekenden present in Technopolis (Mechelen) voor de eerste editie van InnovFest Vlaanderen. Tijdens dit grootschalige event toonden de zeven Vlaamse speerpuntclusters, samen met hun leden, hun strategisch belang voor het bedrijfsleven. De bezoekers konden zich onderdompelen in een wereld van verandering, gefaciliteerd door de speerpuntclusters en gerealiseerd door de Vlaamse bedrijfswereld.

Clusters key in innovatiebeleid

Het belang van dit gezamenlijke event, waarbij de speerpuntclusters logistiek, voeding, healthtech, energie, materialen, chemie en de mariene sector hun belang voor het bedrijfsleven zichtbaar maakten, kan niet worden onderschat. Dit onderstreepte Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO in zijn bijdrage over het succesvol clusterbeleid in Vlaanderen.

Voogdijminister Jo Brouns (Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw) benadrukte dat Vlaanderen een echte kennis gedreven economie en samenleving is. “Innovatie is niet alleen een krachtig instrument om de crisis te overwinnen, maar ook om de maatschappelijke uitdagingen – in het bijzonder op het vlak van milieu, energie en klimaat – aan te pakken”, aldus minister Brouns. “Onze Vlaamse speerpuntclusters vertegenwoordigen de sectoren die strategisch belangrijk zijn voor onze regio en ondersteunen, begeleiden en versterken bedrijven bij de duurzame en digitale transformatie van hun business. We zullen nu de toekomst van het Vlaamse clusterbeleid voorbereiden”.

Voor, door en met bedrijven

Alle clusters werken vanuit een bottom-up benadering, wat hun impact verklaart: het zijn de bedrijven die bepalen waar hun noden en behoeftes liggen. Clusters zijn dé onmisbare bedrijfsschakel in het innovatielandschap als facilitator, matchmaker, influencer, subsidie adviseur, bruggenbouwer, nodendetector, projectuitvoerder en kennisdeler.

Tijdens InnovFest was Technopolis voor de gelegenheid omgebouwd tot een hal boordevol showcases, met onder andere een inventaris drone, een space bakery, een plasmareactor, een drijvend zonnepaneel, een gesloten bioreactor, een 3D-geprint logo en coastbusters, Alle showcases komen van projecten die onder leiding van een speerpuntcluster en met de steun van VLAIO tot stand kwamen.

De verschillende showcases werden sector overschrijdend gebundeld rond de thema’s gezondheid & veiligheid, duurzaamheid, circulariteit , automatisering en digitalisatie.