VIL test autonoom micromagazijn in Antwerpen

Publicatiedatum
Het Internet of Things kan een significante bijdrage leveren aan een efficiëntere stadslogistiek. Dit blijkt uit de resultaten van ‘Intello City’, een VIL-project waarin een stadsmicromagazijn autonoom werd gemaakt met behulp van IoT-technologie.

Intello City, innovatie door samenwerken

Door de steeds grotere populatie in de steden en de groei van e-commerce is een steeds groter aandeel van het verkeer in de stad te wijten aan goederenvervoer. ‘Intello City’ is een VIL-project in samenwerking met onderzoek- en innovatiehub imec, zeven bedrijven en de stad Antwerpen, Mechelen en Leuven.

Autonoom micromagazijn met IoT

Een micromagazijn doet dienst als mini-distributiecentrum waar verschillende leveranciers hun goederen kunnen aanleveren en van waaruit de goederen op een ecologische manier tot op hun eindbestemming worden gebracht. Het micromagazijn kan ook dienen als afhaalpunt. Een extra magazijn opzetten en opereren vertaalt zich wel in extra kosten. Daarom wil het magazijn zo autonoom mogelijk werken door het gebruik van IoT.

Praktijktesten in centrum Antwerpen

VIL heeft het concept getest in het centrum van Antwerpen. In een ruimte van de Thomas More Hogeschool in de Kronenburgstraat werd een laad-en loszone gecreëerd met parkeersensoren ingebouwd in het wegdek. Imec ontwikkelde een geïntegreerde oplossing die Samsonite en Proximus toeliet via een app een parkeerslot te reserveren. De groene last mile naar de winkels gebeurde door het gebruik van een elektrische wagen, de Stint, en via de fietskoerier Cargo Velo.

Delen: