Vernieuwde toegang kmo-portefeuille voor dienstverleners

Publicatiedatum
Vanaf 1 augustus 2018 wordt de toegangsprocedure tot het menu als dienstverlener van de kmo-portefeuille veiliger. Deze procedure is reeds van toepassing voor de klanten van de kmo-portefeuille.

Vanaf 1 augustus 2018 verloopt de toegang d.m.v. een identiteitscontrole via het Toegangsbeheer van de Vlaamse overheid (ACM – Access Control Management). Het gebruikelijke login en paswoord verdwijnt en wordt vervangen door een veiligere manier. Als dienstverlenere kies je zelf op welke manier je wenst in te loggen.
Niet iedereen krijgt zomaar toegang. Het beheer van de toegangsrechten gebeurt via het Gebruikersbeheer van de Vlaamse Overheid (IDM – Identity Management). De lokale beheerder van de organisatie kiest zelf wie het gebruikersrecht krijgt.

Wat betekent dit concreet? Aan de werking van de kmo-portefeuille verandert er niets, enkel de toegang tot de pagina’s van jouw maatschappelijke zetel en departement(en) wijzigt. Je dient voor zowel jouw maatschappelijke zetel als voor jouw departement(en) via het Gebruikersbeheer de juiste rechten toe te kennen. Hoe je dit doet, dat lees je hieronder.

Toegang tot jouw maatschappelijke zetel 

Tot 31 juli 2018 krijg je toegang tot de beveiligde pagina’s d.m.v. een login en paswoord de gebruikelijke URL: https://op.vlaanderen.be/op/mz/initLoginMZ.do. Vanaf 1 augustus 2018 krijgt enkel de persoon met het juiste gebruikersrecht toegang tot de beveiligde pagina’s en dit via een nieuwe URL: https://inkom.vlaanderen.be/op/mz/initLoginMZ.do.

Wat kan je nu reeds doen?

Als je organisatie nog geen lokale beheerder heeft aangesteld kan de wettelijk vertegenwoordiger van jouw organisatie een lokale beheerder toevoegen via volgende link: https://www.csam.be/nl/beheer-toegangsbeheerders.html. De wettelijk vertegenwoordigers staan in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) vermeld bij de rubriek ‘Functies’ van jouw onderneming. Via volgende link kan je nagaan wie de wettelijk vertegenwoordigers zijn: https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknummerform.html.

Nadat een lokale beheerder werd aangeduid, kan deze via het Gebruikersbeheer het toegangsrecht VLAIO Inkom Gebruiker met profiel dienstverlener kmo-portefeuille toekennen aan de diegene die toegang moet hebben. Indien de lokale beheerder ook toegang wil tot de beveiligde pagina’s dan zal die ook aan zichzelf dat toegangsrecht moeten toekennen. De gebruikersbeheerder dient namens ‘een onderneming of organisatie’ aan te melden. Vanaf 1 augustus heeft deze persoon dan toegang tot de beveiligde pagina’s via deze nieuwe URL: https://inkom.vlaanderen.be/op/mz/initLoginMZ.do.

Toegang tot jouw departement(en)

Tot 31 juli 2018 krijg je toegang tot de beveiligde pagina’s d.m.v. een login en paswoord via de gebruikelijke URL: https://op.vlaanderen.be/op/idv/initLoginIDV.do. Vanaf 1 augustus 2018 krijgt enkel de persoon met het juiste gebruikersrecht toegang tot de beveiligde pagina’s en dit via een nieuwe URL: https://inkom.vlaanderen.be/op/idv/initHomeIDV.do.

Wat kan je nu reeds doen?

De lokale beheerder kan via het Gebruikersbeheer het toegangsrecht Dienstverlener kmo-portefeuille, departementen  toekennen aan diegene die toegang moet hebben. Indien de lokale beheerder ook toegang wil tot de beveiligde pagina’s dan zal die ook aan zichzelf dat toegangsrecht moeten toekennen. Vanaf 1 augustus heeft deze persoon dan toegang geven tot de beveiligde pagina’s via deze nieuwe url: https://inkom.vlaanderen.be/op/idv/initHomeIDV.do.

Handleidingen

Je vindt hier de handleidingen voor de lokale beheerder:

 Nog vragen?

Bel, mail of chat gratis met 1700. 1700 is elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9 tot 19 uur. Bellen vanuit het buitenland kan ook, op het betalende nummer +32 2 553 1700.

Delen: