Vacature: ICT-architect (via Vlaanderen connect)

Publicatiedatum
Je bent een gepassioneerd ICT’er en houdt ervan om zowel zelf de handen uit de mouwen te steken als het overzicht te bewaren en mee strategische keuzes te bepalen. Je gaat graag in interactie met de business en vertaalt de behoeften naar performante ICT-oplossingen. Daarbij heb je steevast oog voor de coherentie van het geheel aan toepassingen binnen de organisatie. Jij zorgt ervoor dat modules maximaal hergebruikt worden en dat verschillende oplossingen vlot met elkaar ‘spreken’.

Als ICT-architect ben je verantwoordelijk voor de ICT-architectuur van het e-loket voor ondernemers en speel je een sleutelrol bij het bepalen van de architectuur van de VLAIO-applicaties ter ondersteuning van de bedrijfsvoering en klanten.

Wie zijn wij? 

Het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Wij stimuleren ondernemerschap, ondersteunen innovatie en dragen bij tot een gunstig ondernemersklimaat. Wij, dat zijn 450 enthousiaste VLAIO-collega’s die zich samen met een netwerk van partners uit de overheid en de bedrijfswereld dagelijks inzetten voor alle ondernemers in Vlaanderen.

VLAIO is een dynamisch agentschap dat volop de kaart trekt van innovatie, data en digitalisering om de bedrijfsvoering en de klanten maximaal te ondersteunen. De voorbije jaren bouwden we in het kader van het programma ‘Vlaanderen Radicaal Digitaal’ ook e-loketondernemers.be uit, hét unieke platform waar de ondernemer in één overzicht alle interacties met Vlaamse en lokale overheden kan beheren.
Als ICT-architect opereer je samen met een 50-tal enthousiaste collega’s vanuit de afdeling Data & Interne Innovatie. Een belangrijk deel van je tijd ga je aan de slag bij de afdeling Relatiebeheer Ondernemingen, meer bepaald bij de collega’s van team e-loketondernemers.be.

Wie ben jij? 

Je bent een constructief ingestelde teamspeler en beschikt over minstens:

 • 3 jaar relevante ervaring met ontwikkeling en implementatie van ICT-toepassingen waarbij je duidelijk mee nadacht over de ICT-architectuur, bij voorkeur binnen een breder geheel van toepassingen
 • Praktische ervaring met het vertalen van business behoeften naar ICT-oplossingen met oog voor de architectuur.
 • Een masterdiploma of gelijkwaardig door aantoonbare ervaring

Je hebt een streepje voor in de selectie als je:

 • Eerder als ICT-architect hebt gewerkt
 • Ervaring hebt met het ontwerpen en implementeren van architectuurrichtlijnen en-standaarden, binnen een bestaand architecturaal kader

Collega's omschrijven je als gedreven en enthousiast, een teamspeler en steeds bereid een extra inspanning te doen om nieuwe digitale toepassingen te verkennen.
Verder spreek en schrijf je uitstekend Nederlands.

Wat zal je doen? 

Als ICT-architect heb je twee min of meer evenredige hoofdtaken:

 • Je bent de ICT-architect van het e-loket voor ondernemers en zorgt mee voor de praktische implementatie daarvan.
 • Je bent de ICT-architect voor alle VLAIO-applicaties waarmee we de interne bedrijfsvoering en de klanten ondersteunen.
 • Jouw belangrijkste verantwoordelijkheden:
 • Een visie en strategie voor de VLAIO ICT-architectuur uitwerken, en in de toekomst bijsturen indien relevant. Synergie en modulariteit zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden. VLAIO werkt met verschillende technologieën: .Net (C#) en Java, Azure en AWS, Drupal, MS Dynamics,…
 • Zorgen voor een heldere vertaling van deze strategie naar een kader en praktische richtlijnen, aansluitend waken over de praktische implementatie van dit kader en praktische richtlijnen.
 • Samenwerken met externe ontwikkelaars bij VLAIO en overleggen met de architecten van de stakeholders van e-loketondernemers.
 • Zorgen voor een geïntegreerd, consistent en coherent business-, informatie- en technologieontwerp voor het e-loket, gebaseerd op gedeelde uitgangspunten, regels, standaarden en richtlijnen.
 • Rekening houden met andere initiatieven binnen de verschillende agentschappen en departementen, de verschillende overheden (federaal, lokale besturen, Europees, …) en ervoor zorgen dat e-loketondernemers hiermee kan integreren.

Een greep uit je takenpakket:

 • Je neemt deel aan gesprekken met de business om de behoeften volledig te begrijpen, zodat je die kan vertalen naar de juiste architecturale keuzes
 • Bij de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en bij de bijsturing van bestaande toepassingen geef je advies op vlak van architectuur, met oog voor de strategie.
 • Je documenteert de ICT-architectuur en waar relevant ook verdere technische documentatie en communiceert er op een heldere manier over.
 • Je stemt af en werkt samen met interne sleutelfiguren zoals de data-architect en de security officer en met relevante rollen zoals functioneel analisten, ICT- en data-architecten bij externe ontwikkelaars en bij belanghebbenden van het e-loket ondernemers.
 • Je werkt mee aan het opmaken van een agentschap brede enterprise architectuur en governance
 • Je volgt de recente technologische evoluties op vlak van ICT in het algemeen en binnen het landschap van de Vlaamse Overheid op en evalueert hun impact voor de interne VLAIO-toepassingen en voor het e-loket.
 • Zowel voor de interne toepassingen als voor het e-loket leg je voortdurend verbanden tussen toepassingen en waak je erover dat alle belanghebbenden die relevant zijn voor de synergie in de architectuur maximaal betrokken zijn bij ontwikkelingen.
 • Je waakt over de veiligheid en performantie van het e-loket ondernemers.
 • Je ontwerpt nieuwe functies voor het e-loketondernemers in overeenstemming met het architecturaal kader en stuurt toepassingsbeheerders en ontwikkelaars aan bij de bouw ervan.
 • Je faciliteert op technisch vlak bij de aansluiting van nieuwe partners aan het e-loket ondernemers.
 • Je rapporteert aan en werkt samen met de programmamanager van het e-loketondernemers
 
 
 

Heb je een vraag over de job? 

Wij geven graag extra verduidelijking! 
Voor meer informatie kan je terecht bij:

Cedric Corteel
Afdelingshoofd afdeling Data & Interne Innovatie
Cedric.Corteel@vlaio.be
0485/47 33 96

Veerle De Bock
Programmamanager e-loketondernemers.be
Veerle.Debock@vlaio.be
0497/59 33 13