Tot en met 31 mei gratis aanpassingen aan NACE-codes

Publicatiedatum

Komen de activiteiten van een ambulante handelaar of een foorreiziger niet overeen met de NACE-codes in de KBO? Vraag om die aan te passen bij een erkend ondernemingsloket naar keuze. Tot en met 31 mei 2024 kunnen ondernemingen met een geldige leur- of kermiskaart die NACE-codes gratis aanpassen. Dat spraken VLAIO en de erkende ondernemingsloketten af. Na die datum zijn aanpassingen opnieuw betalend.

De leur- of kermiskaart heeft een ambulante handelaar of foorreiziger vanaf 1 april niet langer nodig in het Vlaamse Gewest. Voortaan worden de gegevens van de onderneming altijd rechtstreeks gecontroleerd in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De verplichting om zowel de entiteit als de activiteiten die ze uitvoert correct in te schrijven in de KBO blijft ongewijzigd. Die verplichting is geregeld in federale wetgeving. Ze zit vervat in het Wetboek van economisch recht. 

De activiteiten in de KBO worden ingeschreven aan de hand van NACE-codes.

Welke NACE-codes voor ambulant handel?

Voor ambulante activiteiten gebruikt men de volgende NACE-codes:

  • Ambulante activiteiten in producten:
    • 47.810 Markt- en straathandel in voedings- en genotmiddelen
    • 47.820 Markt- en straathandel in textiel, kleding en schoeisel
    • 47.890 Markt- en straathandel in andere artikelen
    • 47.990 Overige detailhandel, niet in winkels en exclusief markt- en straathandel (bijvoorbeeld deur aan deur verkopen).
  • Ambulante activiteiten met een foodtruck, stalletjes hamburgers, hotdogs, wafels, ijsventers, enz.:
    • 56.102 Eetgelegenheden met beperkte bediening
  • Ambulante activiteiten in diensten hebben dezelfde NACE-code als in de vestiging (bijvoorbeeld schoonheidsspecialist: 96.022 - Schoonheidsverzorging of kapper: 96.021 - Haarverzorging).

Welke NACE-codes voor kermissen?

Voor kermisactiviteiten gebruikt men de volgende NACE-codes:

  • 93.211 Exploitatie van kermisattracties
  • 56.102 Eetgelegenheden met beperkte bediening (voor de voedingskramen)

Wat als deze NACE-codes niet in de KBO geregistreerd staan?

Bestaande ambulante handelaars of foorreizigers, die vandaag in orde zijn met hun voorafgaande machtiging, zullen in principe een of meerdere van bovenstaande NACE-codes hebben, afhankelijk van de producten of de diensten die ze aanbieden. Als zou blijken dat de onderneming een juiste NACE-code ontbreekt, kan je vragen om zich zo snel mogelijk hiermee in regel te stellen. De onderneming moet zich hiervoor richten tot een erkend ondernemingsloket. Het resultaat zie je daarna meteen in de KBO.

Normaal moet de onderneming betalen voor de aanpassing van zijn gegevens. Nu zullen de erkende ondernemingsloketten deze tijdelijk gratis aanpassen of aanvullen op vraag van een onderneming met een geldige leur- of kermiskaart. Deze aanpassingen blijven gratis tot en met 31 mei 2024. Daarna zijn ze opnieuw betalend.

 

Vanaf 1 april 2024 vernieuwt de regelgeving over ambulante handel en kermissen

Je hebt het zeker al gehoord: op 1 april 2024 gaat de wetswijziging over de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten in. Zowel ondernemingen als steden en gemeenten passen hun activiteiten best aan. Benieuwd wat deze wijzigingen juist inhouden? Je leest er alles over op www.vlaio.be/wetswijziging2024.

 

Delen: