Toeristen verwelkomen doe je in een aangemeld logies

Publicatiedatum

Laat een onderneming toeristen tegen betaling overnachten op één van haar locaties? En maakt zij hiervoor promotie? Dan moet deze onderneming haar logies aanmelden bij Toerisme Vlaanderen. Informeer de uitbaters van logies hierover zo goed mogelijk. Ze vormen een mooie aanvulling op het toeristisch aanbod in jouw stad of gemeente.

Foto door Lisa Fotios (pexels.com)

Het logiesdecreet legt de spelregels in Vlaanderen voor de sector van de logies vast. Die regels garanderen de toerist een veilig verblijf met een zekere basiskwaliteit. Eens aan de basisvoorwaarden en uitbatingsnormen is voldaan, kan een logies zich ook laten erkennen door Toerisme Vlaanderen. Die erkenning kan een beschermende benaming (bv. hotel, vakantiepark, jeugdverblijf) omvatten met comfortclassificatie. Zo komen er één tot vijf sterren op het erkenningsschild aan de voordeur van het logies.

Welke logies zijn actief in mijn gemeente?

Alle aangemelde logies in Vlaanderen zijn terug te vinden in een online databank. Zo blijft elke stad of gemeente op de hoogte van de aanwezige logies op haar grondgebied.

Wat kunnen gemeenten doen?

Ondernemers met een logies die aankloppen bij de gemeente kan je goed op weg helpen met de website en de publicaties van Toerisme Vlaanderen. Maar je kan ook verder gaan door deze logies te promoten als toeristische aantrekkingspool binnen jouw gemeente. Sommige steden en gemeenten heffen dan weer een toeristen- of verblijfsbelasting op het verblijf in een logies. Een beperkt aantal lokale besturen legt ook een ruimtelijk beleid voor dit type van ondernemingen vast. Sowieso is jouw burgemeester steeds betrokken partij. Hij moet het brandveiligheidsattest voor een logies afleveren, na controle door de brandweer.

Merk je een logies op die zich niet aanmeldde? Laat het weten aan Toerisme Vlaanderen. Zij voeren de nodige controles uit. In de buurt van grotere evenementen voerde Toerisme Vlaanderen deze zomer een steekproef uit. Volgende jaar doen ze dat opnieuw. Geïnteresseerde gemeenten kunnen zich melden.

Partner in de kijker 

Meerdere organisaties ondersteunen ondernemers. Als gemeente samenwerken met hen maakt echt een verschil. Tijdens een ‘Partner in de kijker’-sessie op 24 oktober 2023 kon je daarom vernemen wat de rol van de dienst Logies van Toerisme Vlaanderen is. Presentaties, opnames en partnerfiches van deze sessies vind je op  deze webpagina’s van de VVSG

Samen voor sterk ondernemen 

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.