Steun voor synthetische diamantproductie in Vlaanderen

Publicatiedatum
Wereldwijd groeit de vraag naar synthetische diamanten. De Vlaamse regering steunt de ontwikkeling van Heyaru's productiesite in Lommel.
diamanten

Groeiende vraag naar synthetische diamanten

Slechts 2% van de natuurlijke diamanten heeft de hardheid die nodig is voor industriële en technologische toepassingen als optica, telecommunicatie of energie. Hier worden worden dus synthetische diamanten voor gebruikt. Er wordt verwacht dat de vraag naar deze diamanten de komende 10 jaar wereldwijd met 82% zal groeien.

Vlaamse regering steunt synthetische diamantproductie in Vlaanderen

De synthetische diamantindustrie is volledig nieuw in Vlaanderen. Het beperkte aantal leveranciers die vandaag actief zijn kunnen niet aan de vraag voldoen. Het bedrijf Heyaru wil een eerste Europese vestiging openen in Lommel en investeert daarvoor meer dan 24 miljoen euro. Voor een dergelijke belangrijke ontwikkeling draagt de Vlaamse regering met 2 miljoen euro steun haar steentje bij.

Voor 10 x meer banen en nieuwe kenniscluster

In een eerste fase zal dit project 15 banen creëren. Heyaru heeft echter de ambitie om de komende vijf tot tien jaar te groeien naar een productiefaciliteit met enkele honderden reactoren en 120 à 150 werknemers.

Het bedrijf wil ook bijdragen aan de uitbouw van een Vlaamse kenniscluster rond synthetische diamant. Een belangrijk onderdeel van het project bestaat dan ook uit het opzetten van een eigen onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in samenwerking met onze Vlaamse kennisinstellingen.