Steun voor kennisoverdracht rond vernieuwing in de zorg

Publicatiedatum
Binnen het impulsprogramma ‘Innovatie in gezondheid en zorg’ worden onder meer acties ondernomen om de behoeften rond technologie te detecteren en de marktabsorptie van nieuwe technologie en toepassingen te stimuleren en te versnellen, in het bijzonder in de zorgsector. Nauwe interacties tussen kennisinstellingen, ondernemingen, technologie-ontwikkelaars, directe en indirecte gebruikers zijn hierbij nodig. Daarom werd in het kader van het impulsprogramma een TETRA-oproep Zorg en Gezondheid uitgeschreven. De hogescholen, met connecties naar vele ondernemingen en zorginstellingen, kunnen met TETRA-projecten de kennisvertaling en -implementatie ondersteunen zodat de doelgroep na afloop van het project op korte termijn sneller en efficiënter kan innoveren.

Uitvoerders van deze projecten zijn onderzoeksgroepen aan hogescholen en universiteiten die praktijkgericht onderzoek uitvoeren en dit in nauwe samenwerking met Vlaamse ondernemingen of non-profitorganisaties. Hierdoor zien we een directe impact op de competitiviteit, tewerkstelling en investeringen bij de betrokken ondernemingen of non-profitorganisaties. Door het inzetten op verbetering, vernieuwing en/of transformatie in de zorgsector en zorgactiviteiten, hebben de projecten ook een maatschappelijke meerwaarde. De projecten ondersteunen tevens de onderwijsopdracht van de uitvoerders en is er een duidelijke meerwaarde voor de studenten die afstuderen in deze opleidingen.

En niet in het minst vormen deze projecten de basis voor een versterkte dienstverlening van de Vlaamse hogescholen aan ondernemingen en non-profitorganisaties via het programma Blikopener. Dus ook ondernemingen of non-profitorganisaties die niet direct bij de projecten betrokken zijn, kunnen via deze dienstverlening toch nog genieten van de resultaten ervan.

De 4 geselecteerde TETRA-projecten in deze oproep

ConnectAble (HBC.2022.0749)

ConnectAble zet in op deskundigheidsverhoging rond gebruik van producten bij zorgverleners in WZC tijdens een negatieve gemoedstoestand en/of probleemgedrag bij PmD en biedt product producenten de kans om hun aanbod evidence based uit te testen in living lab context.

Uitvoerders: UCLL Expertisecentrum Health Innovation, PXL-Healthcare, LUCA School of Arts

XheaRt (HBC.2022.0751)

Xheart beoogt de haalbaarheid en het nut van XR technologie in functie van patiënteducatie aan te tonen via verschillende ‘Proof of Concepts’ (PoC’s). De PoC’s (AR,VR en screenbased) faciliteren een concrete samenwerking tussen de zorgorganisaties en de XR- in Vlaanderen.

Uitvoerders: UCLL Expertisecentrum Health Innovation, Thomas More – Mobilab, VIVES - Expertisecentrum Zorginnovatie, Thomas More - Creative & Innovative Business

Smart Glasses voor coaching en begeleiding in de eerstelijnszorg (HBC.2022.0753)

Het project is gericht op het slimme gebruik van Smart Glasses i.f.v. een effectieve realisatie van werkplekleren faciliteren en realiseren. Het toepassingsgebied situeert zich binnen drie diverse processen: expertise-inzet op afstand, coaching van (nieuwe) werknemers (bv. onboarding) en interprofessioneel overleg rond complexe zorgdossiers (bv. casuïstiekbespreking).

Uitvoerders: Arteveldehogeschool - Campus Hoogpoort, UGent - Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht

Immersive Technology in Healthcare Training (HBC.2022.0756)

Immersive Technology in Healthcare Training focust op het aanbieden van een vormingsaanbod voor verpleegkundigen met behulp van immersieve technologie (ImT).

Uitvoerders: Thomas More Mechelen-Antwerpen - Campus De Vest, Thomas More - LiCalab

EU partnership

Delen: