Steun voor eerste lichting van 14 Digitale Transformatieprojecten  

Publicatiedatum
De coronacrisis heeft meer dan ooit bewezen: digitalisering biedt Vlaanderen enorme opportuniteiten en kan de productiviteit van onze kmo’s boosten. Daarom lanceerde VLAIO in juli 2020 een oproep ‘Digitale Transformatieprojecten’ om kmo’s te ondersteunen bij de realisatie van een digitale transformatie. Maak kennis met de eerste 14 projecten die steun krijgen om externe expertise in te winnen.  
digitale transformatie

Voluit digitaal gaan in Vlaanderen  

Digitalisering is vandaag – zeker in volle coronacrisis - niet meer weg te denken uit onze maatschappij en bedrijfsleven. De digitale omslag biedt Vlaanderen enorme opportuniteiten en maakt onze bedrijven productiever, kosten-efficiënter en innovatiever. Toch laten ze nog veel groeikansen liggen. Om de digitale transformatie van onze economie waar te maken, moeten we élke onderneming, groot of klein, op de digitale snelweg krijgen.   

Om digitalisering bij kmo’s te versnellen en hen te helpen de overgang te maken naar data-gedreven bedrijfsprocessen, steunt de Vlaamse Regering binnen de beleidsplannen artificiële intelligentie en cybersecurity specifieke initiatieven. De call rond digitale transformatieprojecten is zo’n initiatief, maar ook voor cyberveiligheid staat bijkomende steun voor kmo’s in de steigers.   

Wat zijn digitale transformatieprojecten?  

Via steun voor een digitaal transformatieproject kunnen Vlaamse kmo’s beroep doen op een externe deskundige die hen helpt een grote stap voorwaarts te zetten op vlak van digitalisering. Het gaat hierbij om digitaliseringsprojecten met een hoge ambitie die vernieuwend zijn voor de sector en die de kmo snel kan implementeren. Projecten kunnen zich richten op zowel producten, diensten als processen van ondernemingen en dragen bij aan de transitie naar een data-gedreven organisatie.    

Hoeveel steun?  

Een digitaal transformatieproject kan tot 50% steun krijgen met een maximum van € 50.000 per project. Een project bestaat steeds uit een verplichte samenwerking met een externe deskundige.   

VLAIO mocht voor deze eerste oproep maar liefst 150 projecten ontvangen. Het succes van de oproep toont aan dat dit thema leeft binnen Vlaamse kmo’s. Een eerste lichting van 14 projecten krijgt nu groen licht, goed voor een toekenning van € 500.000 van de € 2,5 miljoen begroot voor digitale transformatieprojecten. De jurering van de overige ingediende aanvragen is nog aan de gang.   

Maak kennis met gesteunde projecten  

De goedgekeurde projecten komen uit diverse sectoren en tonen aan dat digitalisering de drijvende kracht is achter heel wat belangrijke groeiplannen van Vlaamse kmo’s. Deze 7 gesteunde digitale transformatieprojecten illustreren het maken van een digitale omslag diverse invullingen kan krijgen:  

  1. LOUMA: Dit vastgoedkantoor bouwde een eigen gratis online schattingstool en wil deze verder ontwikkelen door nieuwe online databronnen aan te boren en het algoritme performanter te maken zodat de schatting accurater kan gebeuren.   
  2. Four and Five Law: Dit jonge advocatenkantoor wil een ‘smart legal solution provider’ zijn voor Vlaamse groei- en techbedrijven. Met de steun willen ze onder meer een nieuwe tool ontwikkelen die automatisch contracten genereert op maat van de klant.  
  3. Beatrijs: Deze onafhankelijke boekhandel wil zijn digitaal platform BibInform verder ontwikkelen en verrijken met externe data van verschillende partners. Ook commercialisatie voor andere onafhankelijke boekhandels staat op de planning.   
  4. Acctive:Dit accountskantoor wil digitale technologie ontwikkelen om efficiënt onjuiste of onvolledige dossiers te detecteren die manuele screening vereisen en communicatie te automatiseren op maat van een specifieke klant.   
  5. Cosign: Cosign produceert signalisatie- en bewegwijzering en wil een custom productconfigurator ontwikkelen, gekoppeld aan prijscalculator en een klantenportaal met visualisatiemogelijkheden in een VR/AR omgeving.   
  6. Transwest: Het project van deze transporteur van levensmiddelen bestaat onder meer uit de opstart van rapportering via automatische (near-live) dashboarding, waardoor de klanten een veel beter zicht krijgt op de status van de operations.  
  7. Hermans Company: Dit bedrijf is de exclusieve Benelux invoerder van machines voor tuinonderhoud en wil een dealerplatform - volledig op maat – laten bouwen dat gelinkt wordt via API-koppelingen aan het ERP systeem van het bedrijf.  
 

Nieuwe website gidst bedrijven naar de #digitaletoekomst  

Vandaag investeren we in het ondernemerslandschap van morgen. Het door de Vlaamse overheid gesteunde aanbod rond digitalisering is dan ook groter dan ooit! VLAIO bundelt daarom op digitaletoekomst.be alle initiatieven rond starten met digitalisering, artificiële intelligentie, cybersecurity en industrie 4.0.   

  Als ondernemer met digitale ambities vind je op digitaletoekomst.be nuttige informatie, inspirerende verhalen en een handig overzicht van alle steun-, coaching- en beleidingsmogelijkheden. #digitaletoekomst