Steun voor 17 projecten die onderzoeksinfrastructuur bij hogescholen versterken

Publicatiedatum

Hogescholen zijn een belangrijke actor in het Vlaamse innovatielandschap. Ze moeten dan ook over state-of-the-art infrastructuur beschikken om praktijkgerichte onderzoeksprojecten te kunnen opzetten en de opgebouwde kennis naar bedrijven te laten doorstromen. VLAIO injecteert daarom 3,24 miljoen euro in hogescholen voor de aankoop van onderzoeksinfrastructuur.

2 studenten aan de hogeschool

17 projecten

Om het onderzoek door de hogescholen te versterken, lanceerde VLAIO dit voorjaar een oproep voor financiële ondersteuning van nieuwe onderzoeksinfrastructuren of de verbetering van bestaande onderzoeksinfrastructuren. De oproep was gericht naar infrastructuren die zich focussen op onderzoek dat aansluit bij minstens één van de beleidsthema’s zoals o.a. digitalisering, duurzaamheid, zorg/gezondheid, …

De geselecteerde infrastructuren zullen ingezet worden voor onderzoeken die inzetten op één of meerdere van deze thema’s, Daarnaast werd ook de link met de bedrijfswereld en zorgsector in rekening genomen zodat onderzoeken in samenwerking kunnen gebeuren en de resultaten doorvloeien naar hen, onder meer door het gebruik van Blikopener.

Met deze financiële ondersteuning worden de onderzoeksmogelijkheden van hogescholen uitgebreid en wordt het transdisciplinaire samenwerking tussen verschillende vakgroepen en kennisinstellingen gestimuleerd. 

Maak kennis met de gesteunde projecten

Hieronder vind je een korte samenvatting van de 17 geselecteerde projecten, gebundeld binnen een aantal topics.

Thema duurzaamheid

Er worden negen projecten in het thema duurzaamheid gesteund met focus op onder andere duurzame voeding(strategieën), circulariteit in de textielsector, klimaatadaptatie via stedelijk groen en energietransitie: 

  • State-of-the-ART chemisch analyselabo voor duurzame BIOmassa (START4BIO): Een nieuw analyselabo wordt opgezet voor het onderzoek rond de kweek en verwerking van insecten en microalgen met het oog op de duurzame productie van biomassa. Nieuwe toestellen zijn noodzakelijk om de werkefficiëntie te verhogen en de analytische mogelijkheden uit te breiden. (Thomas More Kempen)
  • HPIC: Diepgaande analytische precisie via hogedruk ionenchromatografie voor moderne uitdagingen binnen de AgroFoodNature keten: De investering in een nieuw een nieuw High Performance Ion chromatography systeem breidt de analytische capaciteit aanzienlijk uit naar polyolen en suikeralcoholen, organische zuren en amines in complexe matrices uit de AgroFoodNature keten. (Hogeschool Gent)
  • PLANT PROTEIN EQUIP - Bridging the research equipment chain for plant-based foods - Naoogsttechnologie op pilootschaal en apparatuur voor grondstofkarakterisatie in de (lokale) keten van eiwitgewassen en (pseudo)-granen: De onderzoeksinfrastructuur is bedoeld om het onderzoek naar lokale plantaardige grondstoffen (eiwitgewassen en (pseudo-)granen) verder te ontwikkelen. Hiermee kan onderzoek naar duurzame voedselverwerking, ontwikkeling van plantaardige voedingsproducten en de lokale teelt van eiwitgewassen worden verricht. (Hogeschool Gent)
  • Extraheren, analyseren en valoriseren van waardevolle componenten uit biomassa voor iedereen: Voor bijkomend onderzoek naar biochemische aspecten van de valorisatie van biomassa/reststromen investeert de hogeschool in een ultrasone flowreactor, MS-detector en een microtiterplaatlezer met fluorescentiedetector. Dit opent het toekomstperspectief van bioraffinage van bioactieve componenten. (Odisee)
  • Karakterisatie van proteïnes en compost (PROCOM): De hogeschool investeert in een uitgebreide analysecapaciteit voor proteïnes, aminozuren en compost. Hiermee gebeurt onderzoek naar de analyse van de hoeveelheid en samenstelling van proteïnes afkomstig van de fermentatie van laagwaardige afval- en reststromen met micro-organismen die een hoog proteïnegehalte bevatten. (UC Limburg)
  • Sustainable processing and characterization of recycled textiles – REBORN: De Hogeschool investeert in een pilootinstallatie voor het vervezelen van diverse textielproducten en een pilootschaal verfapparatuur. De verspinbaarheid van recyclede vezels met een gepaste voorbehandeling kan zo worden verbeterd. (Hogeschool Gent) 
  • Nature 4.0: Smart Urban Trees: Een dynamische en modulaire onderzoekstuin wordt gerealiseerd waar uitdagingen van de meest extreme stedelijke context plaats kunnen vinden. Deze onderzoekstuin fuseert het smart city concept met klimaatadaptatie via stedelijk groen, waarbij groen intelligent wordt gemaakt. (Katholieke Hogeschool Vives Zuid)
  • AC-dynamometer en controle/veiligheidstoebehoren voor een vermogen testcel: De testinfrastructuur voor verbrandingsmotoren wordt uitgebreid voor nieuwe projecten rond zeevaart en binnenvaart, het onderzoek naar elektrificatie en alternatieve, duurzame brandstoffen. (Karel de Grote Hogeschool) 
  • Ook gericht op de zeevaartsector, maar in een andere toepassing is het project Container voor simulaties van Corrosieprocessen aan boord van Schepen (CONCORS) dat investeert in infrastructuur om corrosie processen aan boord van schepen te simuleren. (Hogere Zeevaartschool)

Thema immersive technologieën/metaverse

Binnen het thema immersive technologieën/metaverse worden zes projecten gesteund, waarvan enkele met een specifieke toepassing in de zorgsector: 

  • Gedragsverandering meten in simulatieomgevingen: Onderzoek rond gedragsveranderingen vereisen geluidswerende breedveld paneelwanden om een flexibele simulatieruimte te creëren, audiovisuele materialen om van op afstand gedrag(sveranderingen) te observeren, eye trackers, software en andere randapparatuur. (Artesis Plantijn Hogeschool )
  • Immersive Art & Entertainment onderzoekslab: De gesteunde investeringen betreffen apparatuur m.b.t. immersive sound en holographics. Ondernemingen uit de event- en creatieve sector worden begeleid in het ontwikkelen en uitwerken van individuele animaties/holograms, plug & play motion capture, mobiel inzetbare immersive sound en technologische connecties tussen fysieke en virtuele activiteiten. (Hogeschool PXL)
  • Creative AI Sandbox: uitbreiding Immersive Lab: Een Creative AI Sandbox wordt opgericht die de allernieuwste AI production workflows stimuleert en waarbij traditionele audiovisuele en immersieve content gecreëerd wordt met laagdrempelige AI-tools. (Artesis Plantijn Hogeschool )
  • Web3 & Metaverse Experience Lab: De hogeschool investeert in infrastructuur waarbij de focus ligt op Web3-technologieën zoals blockchain en Solid voor een gedecentraliseerd internet, evenals geavanceerde apparatuur voor virtual/augmented reality en het maken van 3D-voorwerpen in de metaverse. (Hogeschool West-Vlaanderen)
  • Zorgsimulatie? Direct naar uw locatie!: De investering in een mobiele immersive room en mobiel camerasysteem laat toe om een gebruiker een auditieve en visuele interactieve ervaring te geven a.d.h.v. 360°-projecties. Simulatie gestuurd leren op verplaatsing in verschillende contexten wordt hiermee mogelijk. (Hogeschool Gent)
  • Human Factor Lab: De investering in een mobiel observatielabo kadert in onderzoek naar het uitdiepen van kennis rond menselijke factoren, rekening houdend met de toenemende noodzaak aan technologische hulpmiddelen, specifiek gericht op de zorgverlening. (Odisee)

Andere topics

Tot slot, investeert het project STARLAB in geavanceerde AI-onderzoeksinfrastructuur specifiek ontworpen voor het ontwikkelen, trainen en implementeren van de nieuwe generatie complexe AI-modellen. De infrastructuur omvat krachtige hardware met een aanzienlijke grafische rekenkracht en geheugen voor AI-onderzoek. (Hogeschool West-Vlaanderen)

En in het project TROOPER TReadmill for fOrce measurements in Orthotics, Prosthetics and Exoskeleton Research wordt geïnvesteerd in een dubbele loopband met geïntegreerde krachtenplaten, die toelaat om de interactie tussen gebruikers en externe hulpmiddelen te onderzoeken met het oog op de verbetering van de levenskwaliteit van personen met een zorg- of ondersteuningsnood. (Thomas Moore Kempen)

Delen: