Steeds meer studenten combineren studeren met ondernemen

Publicatiedatum
De ondernemersmicrobe bij Vlaamse studenten groeit. De voorbije vijf jaar verdubbelde het aantal student-zelfstandigen. 42% van hen zet hun zelfstandige activiteit ook verder na hun studies. Student-zelfstandigen kunnen rekenen op de steun van overheden en onderwijs.

Dubbel zoveel student-zelfstandigen 

Steeds meer studenten combineren hun studie met ondernemen. Het aantal student-zelfstandigen in Vlaanderen stijgt jaar na jaar en verdubbelde de laatste vijf jaar. Ook niet-studerende jongeren kiezen vaker voor een zelfstandig statuut. In 2021 had bijna 7% van alle jongeren tussen 18 en 25 een zelfstandig statuut.  

Studenten die een onderneming opstarten krijgen het sociale-fiscale statuut 'student-zelfstandige’. Dit statuut werd ingevoerd in 2017 en biedt studenten die een eigen zaak willen starten enkele belangrijke sociale en fiscale voordelen. Die voordelen maken het makkelijker om de sprong naar het ondernemerschap te wagen.  

Bron: RSVZ

42% wordt zelfstandige in hoofd- of bijberoep 

Ook na hun studies zetten studenten hun zelfstandige activiteit vaak verder. Het statuut student-zelfstandige vormt een opstap voor een zelfstandige activiteit in hoofd- of bijberoep. 42% van de student-zelfstandigen actief in 2017 zet hun zelfstandige activiteit vier jaar later nog altijd verder als zelfstandige in hoofd- of bijberoep.  

Bron: RSVZ

Samen sterk voor jong ondernemerschap 

De federale en Vlaamse overheid steunen verschillende initiatieven die ondernemerschap bij jongeren stimuleren. De Vlaamse overheid steunt via het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) tal van partners die het ondernemende potentieel van jongeren aanwakkeren en hen verder begeleiden. Zo bieden Vlajo, My Machine en Unizo Onderwijs en Ondernemen ondersteuning rond ondernemend onderwijs, van kleuterklas tot en met het hoger onderwijs. Jongeren die in hun plaatselijke jeugdhuis experimenteren met hun ondernemend project, kunnen bij de jongerencoöperatie Haven terecht om op te starten in een veilige leeromgeving. 

Met steun van VLAIO investeren ook studentensteden in Vlaanderen in krachtige ecosystemen voor student ondernemerschap: Pitch Please (Hasselt-Genk), Startup 2440 (Geel), Take Off Antwerp (Antwerpen), Manestarters (Mechelen), LeJon (Leuven), Broeikas (Aalst), Gentrepreneur (Gent), Turbo (Brugge) en Start@K (Kortrijk). 

Meer cijfers

We bundelden cijfers over ondernemerschap bij jongeren in een infographic.

 

Ontdek de expertise van het VLAIO Netwerk

Op zoek naar coaching, advies of begeleiding op maat van jouw bedrijf? Zoek je een klankbord voor je plannen of wil je jouw netwerk uitbouwen? Duik snel in de schat aan individuele- of groepstrajecten van het VLAIO Netwerk! 

Snel naar de expertisedatabank