Startschot nieuwe digitale tool 'Lokaal Signaal' voor beleidsadvies

Publicatiedatum

Op 31 januari kreeg het ambitieus project, gesteund door tien lokale besturen in samenwerking met VVSG en andere partners, het startschot: de ontwikkeling van de innovatieve digitale tool 'Lokaal Signaal'. Het doel? Effectievere opvang en inzet van signalen van eerstelijnswerkers op het terrein om zo het lokale sociaal beleid te versterken.

Geen meldingssysteem, wel beleidsadvies 

Veldwerkers, zoals thuisverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en vrijwilligers bij voedselbedeling, hebben dagelijks contact met kwetsbare burgers. 'Lokaal Signaal' zal hun inzichten systematischer vastleggen en deze waardevolle input gebruiken om lokaal sociaal beleid beter af te stemmen op de behoeften van de meest kwetsbaren. Het wordt geen traditioneel meldingssysteem, maar eerder een krachtig instrument voor beleidsadvies, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het lokale sociaal beleid.

 

Innovatieve aanbesteding

PIO stond in voor de begeleiding en cofinanciering van dit project. De pilootbesturen en partners stelden TREE COMPANY aan om samen de digitale tool Lokaal Signaal te ontwikkelen. De tool en het begeleidende proces wordt uitgewerkt op maat van verschillende gebruikers in zowel kleinere als grotere lokale besturen. Er wordt gebruik gemaakt van artificiële intelligentie om gecapteerde signalen te structureren en prioriteren.

Verwacht wordt dat de tool in het najaar van 2024 een eerste deeloplevering zal hebben, met volledige afwerking van het signaalverwerking luik tegen juni 2025.

Dit project is een schoolvoorbeeld qua samenwerking en innovatieve aanbesteding. 

Tom D'heygere
PIO-adviseur

Meer weten?

Lees alles over het project 'Lokaal Signaal' op onze projectpagina 
 

Voor meer informatie, neem contact op met:

Delen: