Stad Gent start heraanleg promenade Handelsdokkaai

Publicatiedatum
Op 4 december startten de werken voor de vernieuwing van de Handelsdokkaai in Gent. Deze zullen nog duren tot eind mei 2021. De werken aan de Handelsdokkaai passen in de transformatie van de Oude Dokken site tot een nieuw stadsdeel met circa 1.500 nieuwe woningen, de nodige publieke voorzieningen en een uitgebreid netwerk van publieke ruimte. De verschillende parken, pleinen, voorzieningen en woningen worden verbonden door een ruim 4km lange promenade langs het water die het Houtdok, Achterdok en Handelsdok met elkaar verbindt. De uitgelezen plek om te flaneren, te fietsen, skeeleren of een terrasje te doen.
Ontwerp vernieuwde Handelsdokkaai

Ruimte voor fietser en wandelaars

Met de heraanleg van de Handelsdokkaai investeert de Stad Gent verder in aangename fiets- en wandelruimte langs het water. De Stad Gent wil verschillende kaaivlakken met elkaar verbinden tot een doorlopende fiets- en wandelpromenade van bijna 4 km rondom het Houtdok, Achterdok en Handelsdok. Er komt ook een fietsloper tot aan Dok Zuid.

De promenade van 4 meter breed in beton zal in de toekomst ook aansluiten op de nieuwe Matadibrug, die de Handelsdokkaai op de westelijke oever van het dok zal verbinden met de Schipperskaai op de oostelijke oever. Zo krijgen voetgangers en fietsers een nog vlottere verbinding van en naar de binnenstad.

Filip Watteeuw
"Het wordt een heel mooi nieuw stukje publieke ruimte. Waterkanten hebben een enorme aantrekkingskracht op fietsers en wandelaars. Aan het Handelsdokkaai kunnen we water combineren met schitterende industriële architectuur."
Filip Watteeuw
schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw

Behoud van maritiem-industrieel karakter​

Tijdens het ontwerp werd rekening gehouden met het maritiem-industrieel karakter van de kaai. Zo blijven de sporen waarop de kaaikranen zich vroeger verplaatsten grotendeels behouden. Andere maritieme elementen, zoals de kranen en oude scheepskettingen, zijn geïntegreerd in het ontwerp.

De stad Gent voorziet voor de heraanleg een budget van 1,4 miljoen euro, waarvan 600.000 euro afkomstig is vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) . Dit bedrag wordt geïnvesteerd in nieuwe fiets- en wandelpaden en de aanleg van de nodige nutsvoorzieningen.