Sirris wint Regiostars Award met 3D metaal printen

Publicatiedatum
Op 2 december vond de virtuele ceremonie plaats van de RegioStars Awards 2021, die dit jaar jammer genoeg niet fysiek kon doorgaan.
ceremonie regiostars

De RegioStars Awards zijn jaarlijkse prijzen die sinds 2008 door DG REGIO worden uitgereikt en zijn uitgegroeid tot een Europees excellentielabel voor projecten die met financiële steun van de EU gerealiseerd worden en die beantwoorden aan een innovatieve en inclusieve benadering van regionale ontwikkeling. Elk jaar wedijveren zo  honderden projecten om de prijzen in vijf categorieën: slim Europa, groen Europa, rechtvaardig Europa, stedelijk Europa en een jaarlijks wisselende categorie. Het publiek kan deelnemen door op een bepaald project te stemmen voor de publieksprijs. 

Een recordaantal van 214 projecten nam dit jaar mee aan de competitie. Er waren 5 categorieën met telkens 5 finalisten. Daarbij werden verschillende projecten met Vlaamse projectpartners genomineerd voor de finale .Tijdens de ceremonie van 2 december mochten 3 projecten met Vlaamse partners een award in ontvangst nemen. 
 

Integratie 3D Metaal printen

Het EFRO-project ‘Integratie van 3D metaal printen’ van Sirris en Syntra Limburg won de juryprijs in de categorie  ‘SMART Europe: Increasing the competitiveness of local businesses in a digital world’. Het project ondersteunt de toepassing van 3D-metaalprinten in kmo's via een zeer innovatieve geïntegreerde benadering van kennis en technologie. 

 

BEGIN

Het Interreg North Sea Regio project BEGIN, waarin de steden Antwerpen en Gent partner zijn won de publieksprijs in de categorie ‘GREEN Europe: Green and resilient communities in rural and urban settings’ en won ook de globale publieksprijs. Het project verenigt steden, burgers en belanghebbenden via de cocreatie van blauwe en groene infrastructuurprojecten in 10 steden in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, België, Noorwegen en Duitsland. Doel van het project is het overstromingsrisico met 30 % te verminderen en de leefbaarheid te 

ICCARUS

Het European Urban Initiative project ICCARUS (Gent Knapt Op) van de stad Gent won de prijs van de jury in de categorie ‘GREEN Europe: Green and resilient communities in rural and urban settings’. Het ICCARUS project voorziet in de renovatie van de woningen van 100 kwetsbare huiseigenaren in Gent. Het project heeft een sterke sociale component en is gemakkelijk overdraagbaar naar andere plaatsen (met inbegrip van minder ontwikkelde regio's) en sectoren.

Andere sterke kandidaten

Ook EFRO-projecten Agrotopia (finalist), Energyville (finalist) en Janssen G3-Green Goes Geothermal dienden een sterke kandidatuur in maar mogen jammer genoeg geen prijs op de kast zetten.

De volledige ceremonie kan via volgende link bekeken worden: www.regiostarsawards.eu

Delen: