Screen Flanders investeert fors in Vlaamse animatiesector

Publicatiedatum
Het Screen Flanders Economisch Fonds investeert 995.000 euro in zes nieuwe audiovisuele producties, zo maakte de Vlaamse minister van Economie vandaag bekend. Vier van de zes ondersteunde producties zijn animatieprojecten met een Vlaamse studio aan het roer. Zo krijgen onder meer de animatiereeksen 'Meneer Papier', 'Ollie' en 'Interstellar Ella' steun van het fonds.

'Charlotte', de nieuwe speelfilm van de Franse regisseur Bibo Bergeron (Een monster in Parijs, Shark Tale) sluit het rijtje van animatiefilms af. Daarnaast krijgen ook de speelfilms 'Breaking Surface' in regie van de Zweedse regisseur Joachim Heden (Framily) en 'Red Sara' van Jan Verheyen (Het tweede gelaat, De Collega’s 2.0) en Lien Willaert (David) steun van het fonds. De investering van € 995.000 zal in totaal ruim € 7,6 miljoen aan audiovisuele uitgaven in het Vlaams Gewest genereren. Het fonds bereikt daarmee een economische hefboom van 7,69 per geïnvesteerde euro.

"De Vlaamse filmwereld bulkt van het talent, in de meest diverse disciplines", aldus de Vlaams minister van Economie. "Het is bovendien een sector die economisch ook een en ander in beweging zet. Met een Vlaams steuntje in de rug kunnen deze producties tot een goed einde gebracht worden, met hopelijk een goede economische return en vrijwel zeker aangename momenten in de bioscoop."

De aankondiging gebeurde in het kader van de tweede oproep van 2018. Binnen deze oproep, die op 7 september 2018 afliep, werd een totaal van € 995.000 toegekend aan zes projecten. De steunbedragen per project schommelen tussen € 55.000 en € 375.000.

Vier ondersteunde projecten zijn animatieproducties met een Vlaamse studio aan het roer

De Mechelse stop-motion animatiestudio Beast Animation (Rintje, Dimitri) zal de wondere wereld van Meneer Papier tot leven brengen. De animatiereeks is gebaseerd op de boeken van Gerda Dendooven en Elvis Peeters en wordt geregisseerd door Steven De Beul en Ben Tesseur, het duo achter Rintje. De Vlaamse hoofdproducent is het nieuwe productiehuis Mockingbird Productions.
 
Ollie is een nieuwe animatiereeks voor kleuters van de Gentse studio en productiemaatschappij Lunanime (Funan, Bloeistraat 11). De regie is van Anton Setola (Jazzed). We maken kennis met het uiltje Ollie dat samen met zijn vriendjes in een klein park leeft, ingesloten en vergeten in het midden van de stad. Samen gaan ze op ontdekking in hun poëtische wereld en beleven ze de gekste avonturen.
 
De animatiereeks Interstellar Ella van Grid Animation (De Fabeltjeskrant, Captain Morten and the Spider Queen) wil kinderen op een speelse wijze laten kennismaken met de wereld van sterren, planeten en kometen en hen door de avonturen van Ella en haar vrienden vertrouwd maken met begrippen uit de astrofysica. Deze 3D CGI-geanimeerde reeks is een coproductie met het Britse Tinker Labs en Canadese Ella Animation. Aardman Animations zal de reeks internationaal verkopen.
 
Het Genkse animatiebedrijf Walking The Dog (Another Day of Life, Vos en Haas) is met de animatiespeelfilm Charlotte aan zijn tweede samenwerking met de Franse regisseur Bibo Bergeron toe. De studio werkte eerder met de regisseur samen voor de animatiespeelfilm Een Monster in Parijs. Charlotte is gebaseerd op het autobiografische werk Leben? Oder Theater van de Joodse kunstenares Charlotte Salomon en brengt het verhaal van haar strijd tegen het nazisme en haar persoonlijke demonen via de kunst die ze maakte.

Ook twee fictieprojecten krijgen steun

Naast deze vier animatieproducties krijgen ook twee fictieprojecten steun van het fonds. De Zweeds-Belgische coproductie Breaking Surface, geregisseerd door Joachim Heden, is de eerste productie die voor de onderwateropnames gebruik zal maken van de nieuwe LITES-waterstudio in Vilvoorde. Voor deze film over duikers zal maar liefst 17 dagen gedraaid worden in de waterstudio, die tot de meest gesofisticeerde van het Europese vasteland behoort.
 
Tot slot investeert Screen Flanders ook in Red Sara. De nieuwe speelfilm van Jan Verheyen en Lien Willaert, gebaseerd op waargebeurde feiten, vertelt het aangrijpende verhaal van een vader die bereid is tot het uiterste te gaan om het leven van zijn zieke dochter te redden. Vlaamse hoofdproducent is Eyeworks Film & TV Drama.

De lijst van projecten waar via Screen Flanders in wordt geïnvesteerd:

Breaking Surface
Regie: Joachim Heden
Belgische coproducent: Umedia Production Services
Speelfilm
SE, BE
 
Charlotte
Regie: Bibo Bergeron
Vlaamse coproducent: Walking The Dog
Animatiespeelfilm
CA, FR, BE
 
Interstellar Ella
Regie: Freek Quartier
Vlaamse hoofdproducent: Grid Animation
Animatiereeks
BE, CA, UK
 
Meneer Papier
Regie: Steven De Beul & Ben Tesseur
Vlaamse hoofdproducent: Mockingbird Productions
Animatiereeks
BE, NL, DE
 
Ollie
Regie: Anton Setola
Vlaamse hoofdproducent: Lunanime
Animatiereeks
BE, IE
 
Red Sara
Regie: Jan Verheyen & Lien Willaert
Vlaamse hoofdproducent: Eyeworks Film & TV Drama
Fictie
BE, NL
 
Via Screen Flanders geeft de Vlaamse overheid audiovisuele producties die een deel van hun budget in het Vlaamse gewest spenderen een financieel duwtje in de rug. De Belgische (co)producenten kunnen via Screen Flanders tot 400.000 EUR terugbetaalbare voorschotten krijgen als economische ondersteuning voor hun audiovisuele uitgaven binnen het Vlaamse Gewest.