Schrijf je in voor de collectieve leertrajecten van de Kernmeesters

Publicatiedatum
Werk jij aan concrete acties binnen een bedrijvige kern? En wil je daarbij beroep doen op de kennis en expertise van ervaren dienstverleners of andere gemeenten? Schrijf je dan ten laatste op 12 april in voor de collectieve leertrajecten van de Kernmeesters. Zij begeleiden dit jaar zes thematische groepen.

De Kernmeesters en VLAIO openen de inschrijvingen voor deze collectieve leertrajecten. Tot en met 12 april 2023 kan je je kandidaat stellen voor een thema. In eerste instantie wordt voor elk thema één traject georganiseerd en mikken we op ongeveer tien gemeenten per traject. Zo hebben we tijdens een traject voldoende interactie en verloopt de opvolging vlot. We houden rekening met beleidsprioriteiten, realisaties en lopende acties om jouw stad of gemeente toe te wijzen aan een bepaald traject. 

Deelname aan deze collectieve leertrajecten is gratis voor jouw stad of gemeente. We vragen wel enig engagement vanuit het lokaal bestuur om actief deel te nemen aan de verschillende sessies en de begeleiding op maat. Dit hoeft niet geformaliseerd te zijn in een beslissing van het college van burgemeester en schepenen of de gemeenteraad. Al laten we de interne organisatie binnen jouw lokaal bestuur hier vrij in. 

Wat mag je verwachten? 

Binnen de collectieve leertrajecten krijgen steden en gemeenten in thematische groepen ondersteuning bij het realiseren van bedrijvige kernen. De Kernmeesters voorzien je van begeleiding in het uitvoeren van concrete acties. Door verschillende steden en gemeenten te groeperen volgens thema is er ook ruimte voor onderlinge ervaringsuitwisseling. Per thema zullen de Kernmeesters gemiddeld vier werksessies (fysiek of digitaal) organiseren van mei tot november 2023. Tussenin is er ‘huiswerk’ waarin de deelnemers de toepassing maken voor de eigen gemeente. 

De collectieve leertrajecten snijden diverse thema’s aan. Geïnteresseerde steden en gemeenten konden eerder al hun voorkeursthema’s doorgeven om mee de inhoud te bepalen. In de eerste reeks gaat het over onderstaande zes onderwerpen. In de loop van volgend jaar komen dan de andere zes thema’s aan bod. 

  1. Doorvertalen van het DNA van de kern in (city)marketing, publiek domein en producten 
  2. Kerninrichting en -geleiding 
  3. Leefbare kernen langs de steenweg 
  4. Leegstand aanpakken (globale aanpak en instrumentenmix) 
  5. Verweving van economische activiteiten in de kern (inclusief mix, leegstand) 
  6. Een gemeentelijke vastgoedstrategie voor het aanpakken van de leegstand 

De Kernmeesters lichtten de inhoud en aanpak voor de collectieve leertrajecten toe tijdens de Regionale Overlegtafels van de VVSG van 7 tot 21 maart 2023. Was je daarop niet aanwezig? Je vindt ook meer informatie op deze webpagina

De Kernmeesters 

De Kernmeesters is een multidisciplinair team van ervaren deskundigen onder leiding van IDEA Consult, CityD-WES en Blue Ocean Company/Tweeperenboom. Ook experten van OMGEVING, MINT, Supermoon en Rasschaert Advocaten maken deel uit van het consortium. Ze werden aangesteld door VLAIO om de bedrijvige kernen in Vlaamse steden en gemeenten verder mee uit te bouwen. 

Delen: