Ronde tafel VVSG brainstormt over gebruik AI door gemeenten

Publicatiedatum

De stad Oostende wil met artificiële intelligentie (AI) aan de slag en zocht contact met de VVSG. Op zijn beurt organiseerde de VVSG op 23 juni een ronde tafel om in co-creatie met geïnteresseerde steden en gemeenten te verkennen of AI de werking van een lokaal bestuur kan verbeteren en zo ja, op welke manier. Het werd een boeiende en interactieve trefdag.

Aanleiding

Stad Oostende contacteerde de VVSG met de vraag om samen een project op te zetten over kunstmatige intelligentie of AI. Meer bepaald wou Oostende onderzoeken of AI ingezet kan worden om de werking van een lokaal bestuur te verbeteren en op welke manier.

Het hele ecosysteem werd in gang gezet want de VVSG contacteerde de Smart Region Office en zo kwam de link tot stand naar wat Digitaal Vlaanderen al deed rond AI. 

De VVSG ontvangt steun van VLAIO om initiatieven in het kader van Smart City op poten te zetten en vond een ronde tafel een ideaal concept. Het was immers de bedoeling niet alleen kennis te delen maar ook echt dingen in beweging te zetten. Dus verzamelden verschillende besturen, medewerkers van Digitaal Vlaanderen én bedrijven in Oostende om in samenwerking met het Kenniscentrum Data en Maatschappij te verkennen wat AI voor hen kan betekenen.

Opzet en doel van de ronde tafel

De ronde tafel richtte zich op AI-oplossingen die de interne processen van het lokaal bestuur optimaliseren of die uitdagingen op het gebied van klimaat en milieu aanpakken.

Na een inleiding over artificiële intelligentie door Laura De Keyzer, Program Manager AI Competence Center (Digitaal Vlaanderen), nam het Kenniscentrum Data en Maatschappij over om de deelnemers aan het werk te zetten.

De bedoeling was op in groep samen na te denken en te leren over de mogelijkheden van AI. Zo identificeerden de deelnemers lokale uitdagingen waarvoor kunstmatige intelligentie een oplossing kan bieden. Die oplossingen zijn innovatie, verbeteren de dienstverlening aan burgers, verenigingen en ondernemingen of dragen bij aan het aanpakken van klimaat- en milieuproblemen.

In de namiddag kwam een aantal technologiebedrijven langs om ter inspiratie enkele AI-toepassingen te presenteren.

Een leuke extraatje: het resultaat van de bijeenkomst zal worden ingediend voor de Trefdag Hackaton (16-18 oktober 2023), georganiseerd door Digitaal Vlaanderen. Gedurende deze 3-daagse hackathon zullen kleine teams samenwerken om ideeën tot leven te brengen in de vorm van een mock-up. Een mock-up geeft een voorproefje van hoe de uiteindelijke oplossing eruit zou kunnen zien. 

Activiteiten VVSG in het kader van Smart City

Ook in het najaar zal de VVSG met ondersteuning van VLAIO interessante activiteiten organiseren om steden en gemeente te helpen smart en digitaal te transformeren. Hou de eventkalender van zowel VLAIO als de VVSG in de gaten en doe mee! 

Samen voor sterk ondernemen

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen.