Renovatie Gents Wintercircus zo goed als klaar

Publicatiedatum
De renovatiewerken aan het Wintercircus zijn zo goed als afgerond. Het circus is een bijzonder gebouw uit de 19e eeuw, in de buurt van de Vooruit en de bibliotheek de Krook. Het gebouw stond jarenlang leeg, maar bood vroeger plaats voor optredens met onder meer olifanten. Later werd het een garage waar oldtimers werden gestockeerd. Op 22 maart werden de ruimtes die gerealiseerd werden met steun van Europa voorgesteld. Zo kan je via de olifantenhelling opnieuw de grote middenpiste bestreden, is de de oude scène op de eerste verdieping omgetoverd tot een auditorium en werden de voormalige paardenstallen als vergaderruimtes ingericht. Dit centraal gelegen stadsvernieuwingsproject wordt een uniek centrum van cultuur, ondernemen en innovatie.
Onthulling gedenkplaat
©Jasper Vervloet

Nieuwe Gentse hotspot

Sogent startte vijf jaar geleden met een grootschalige renovatie van het Wintercircus, ook wel gekend als de voormalige Garage Mahy. In oktober 2019 begon de tweede fase van de renovatie, die nu op haar einde loopt.

Sami Souguir

Vanaf 2023 moet het gebouw dé nieuwe hotspot van onze stad worden. Het imposante middenplein, bereikbaar via drie ingangen, wordt het kloppende hart. Er is ook ruimte voor een café, een restaurant, een winkel en kantoren voor digitale innovatiebedrijven.

Sami Souguir
Schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter Sogent

De olifantenhelling, de helling waarlangs de dieren vanuit de Plattenberg tot op de scène van het circus werden gebracht, is nu opnieuw een belangrijke toegang tot de middenpiste. In de vroegere paardenstallen onder het gelijkvloers zijn er nu karaktervolle vergader- en ontmoetingsruimtes. De voormalige scène van het circus op de eerste verdieping kreeg een nieuwe invulling als auditorium en de smeerputten uit het garagetijdperk vormen een ontmoetingsruimte.

Auditorium WIntercircus
©Jasper Vervloet

Timing

De renovatiewerken zijn eind april afgerond. Dan staan nog de eigenlijke afwerking en de definitieve inrichting op de planning. Die zullen gebeuren door de toekomstige exploitant. Ook de pop- en rockzaal moet later nog klaargemaakt worden voor concerten. De procedure voor het aanstellen van die partner loopt. In 2023 moet het gebouw openen voor het publiek. In de tijd tussen de oplevering en de opening komt er een tijdelijke tentoonstelling over de geschiedenis van het Wintercircus. Voor de renovatie kon het project rekenen op 1.352.000 euro aan subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De middelen werden gebruikt voor de realisatie van vergader- en ontmoetingsruimtes, het auditorium, de nieuwe toegang aan het Miriam Makebaplein en de renovatie van de vroegere olifantenhelling.

foto olifantenhelling
© Wouter Rawoens

Save the date! 14 september lanceringsevent EFRO 2021 - 2027!

Op woensdag 14 september geven we de officiële aftrap van het EFRO programma 2021-2027 in het Gentse Wintercircus. Noteer deze datum daarom alvast in jouw agenda want je krijg hier een unieke kans om het vernieuwde Wintercircus te bezoeken, te ontdekken waarop we met EFRO de komende jaren zullen inzetten en uitgebreid te netwerken. Meer details hierover volgen binnenkort!

foto rockzaal
Blik op nieuwe pop-en rockzaal. ©Jasper Vervloet

Delen: