Regionale Overlegtafels Economie over ‘Actua Economie’

Publicatiedatum
Er namen weer heel wat gemeenten deel aan de Regionale Overlegtafels van de VVSG. Ook VLAIO was aanwezig en gaf er onder meer duiding over een aantal zaken die bij het agentschap in de pijplijn zitten. Verder was het weer de ideale gelegenheid om bij te praten en te horen wat er leeft. Kon jouw bestuur er deze keer niet bij zijn? Mis dan zeker de volgende afspraak niet.

In oktober organiseerde de VVSG een reeks van 5 Regionale Overlegtafels Economie met als thema ‘Actua Economie’. Zo kregen de deelnemers op één namiddag een overzicht van wat er reilt en zeilt op de diverse overheidsniveaus en bij andere lokale besturen inzake economisch beleid. Ook VLAIO was erbij en vertelde er meer over een aantal van haar initiatieven.

Van energiecrisis tot een groepsaankoop rond ambulante handel

We hadden het over het belang van de energietransitie door ondernemingen en de VLAIO-instrumenten om die transitie te stimuleren en om de effecten van de energiecrisis te milderen. We gaven samen met VVSG een update over een aantal zaken die bij VLAIO in de pijplijn zitten: de actualisering van de regelgeving rond ambulante en kermisactiviteiten, de wijzigingen aan het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid (IHB), de groepsaankoop voor een digitale tool die we willen faciliteren voor gemeenten, ... Door in een vroege fase te communiceren, willen we gemeenten de mogelijkheid bieden er al rekening mee houden bij het maken van hun plannen of er intern al het gesprek over aan te gaan. We bezorgen je de presentatie van VLAIO graag op eenvoudige vraag. Daarnaast kwamen er nog verschillende andere topics aan bod.

Dialoog

Ook voor VLAIO was het weer de ideale gelegenheid om bij te praten, om te horen wat er leeft en om kennis en ervaring over bestuursniveaus te delen. Heb je tussen de regionale overlegtafels door nog zaken die je met VLAIO wil bespreken, aarzel niet om Machteld De Dobbeleer of Jeremy Roels te contacteren via lokalebesturen@vlaio.be.

Een echt netwerk

Er kwamen weer heel wat gemeenten af op 1 van deze 5 regionale Overlegtafels Economie. Voor vele deelnemers was het een blij weerzien; er werd druk bijgepraat. Het was duidelijk: er bestaat een hecht netwerk van ambtenaren economie die elkaar over gemeentegrenzen heen versterken en kennis en ervaring delen. De regionale overlegtafels economie spelen daarin een cruciale rol. Ook nieuwe ambtenaren economie zijn welkom en worden vlot in het netwerk opgenomen. Kon jouw bestuur er deze keer niet bij zijn, mis dan zeker de volgende afspraak niet.

Gastgemeenten

Ditmaal waren de overlegtafels te gast in Herent, Lebbeke, Tielt, Hoeselt, Kasterlee. Zo zijn de overlegtafels ook steeds een gelegenheid om uit je vertrouwde omgeving te stappen om een andere gemeente wat beter te leren kennen. Hartelijk dank aan de gastgemeenten voor het lekkere en warme onthaal.

Samen voor sterk ondernemen 

Meer en sterker ondernemerschap in innovatieve steden en gemeenten: daar gaan we voor! De VVSG en VLAIO bundelen de krachten in het project Overlegtafels Economie & Smart Cities. Je leest er meer over op www.vlaio.be/lokalebesturen. #sterkondernemen 

Delen: