Record aan buitenlandse investeringen in Vlaanderen in 2019

Publicatiedatum
In 2019 hebben buitenlandse bedrijven samen een totaalbedrag van 5,20 miljard euro in Vlaamse sites geïnvesteerd. Concreet gaat het over 258 nieuwe investeringsprojecten, waarmee 5.384 extra banen werden gecreëerd. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment & Trade (FIT).
Antwerpse haven

Hoogste investeringsbedrag ooit

In vergelijking met 2018 is het totale investeringsbedrag in 2019 gestegen van 4,24 miljard naar 5,20 miljard euro. Deze stijging van 22,64% is vooral te danken aan uitzonderlijke investeringen in de chemische sector. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Flanders Investment & Trade (FIT).

Claire Tillekaerts
Deze cijfers geven aan dat, ondanks de wereldwijde vertraging van de economische groei en de toenemende handelsspanningen, Vlaanderen een zeer aantrekkelijke bestemming blijft voor internationale investeerders.
Claire Tillekaerts
Gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade

Bekende gezichten bij landen die het meest investeren

Net als voorgaande jaren staat de VS opnieuw bovenaan de lijst van belangrijkste buitenlandse investeerders in Vlaanderen met 45 nieuwe projecten, wat een aandeel van 17,44% vertegenwoordigt. Voor het vijfde jaar op rij wordt de VS op de voet gevolgd door Nederland, met 40 projecten die een aandeel van 15,50% vertegenwoordigen. Onze andere grote buurlanden - het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland - vervolledigen de top 5.

Een opvallende trend is de opkomst van Britse investeringen. In 2019 verdubbelde het aandeel Britse investeringen in Vlaanderen in vergelijking met het jaar daarvoor (van 5,58% naar 10,85%).