Project Logigrid crëeert slimme, hernieuwbare energiegemeenschappen

Publicatiedatum
Door smart microgrid-technologie te gebruiken op logistieke sites, kunnen bedrijven volop inzetten op de verduurzaming van hun energieverbruik. Binnen hernieuwbare energiegemeenschappen kunnen omliggende bedrijven dankzij deze technologie hun elektriciteitsproductie, -verbruik en -opslag op elkaar afstemmen. Daardoor maximaliseren ze samen hun onafhankelijkheid van het net en optimaliseren ze hun investeringen. VIL en Flux50 onderzoeken deze mogelijkheden, in samenwerking met 13 bedrijven, in het interclusterproject ‘Logigrid’.
logo van logigrid

Het gebruik van smart microgrid-technologie op logistieke sites biedt bedrijven de mogelijkheid om volop in te zetten op verduurzaming van hun energieverbruik. Binnen hernieuwbare energiegemeenschappen kunnen omliggende bedrijven dankzij deze technologie hun elektriciteitsproductie, -verbruik en -opslag op elkaar afstemmen. Daardoor maximaliseren ze samen hun onafhankelijkheid van het net en optimaliseren ze hun investeringen. VIL en Flux50 onderzoeken deze mogelijkheden, in samenwerking met 13 bedrijven, in het project ‘Logigrid’.

Project binnen Vlaamse energietransitie

Dit project past binnen de energietransitie die Vlaanderen moet doormaken om de doelstellingen van de klimaatakkoorden te behalen. De logistieke sector kan daar in belangrijke mate aan bijdragen. Bedrijven kunnen samenwerken in hernieuwbare energiegemeenschappen, waarbinnen productie- en opslagcapaciteit worden gedeeld en het energieverbruik op elkaar wordt afgestemd. Smart micrgrid technologie zorgt hier voor een digitale en automatische sturing van deze samenwerking.

Minder afhankelijk van het net 

Binnen hernieuwbare energie gemeenschappen kunnen bedrijven hun afhankelijkheid van het elektriciteitsnet beperken. Het net wordt als buffer gebruikt waarbij maximaal wordt ingespeeld op de prijsfluctuaties in de markt.

Local for local 

Logistieke bedrijven beschikken over onderbenutte mogelijkheden voor de lokale productie en opslag van elektriciteit. Ze hebben vaak grote dakoppervlakken, geschikt voor installatie van zonnepanelen, en meestal zijn ze ook op enige afstand van woonkernen gelegen wat ze in principe geschikt maakt voor installatie van windmolens. Bovendien hebben logistieke bedrijven een specifiek vraagpatroon en specifieke mogelijkheden voor energiebuffering in frigoruimten en batterijen voor (interne) transportmiddelen. De verwachte elektrificatie van voertuigen voor (goederen)transport zal de mogelijkheden van energieopslag binnen logistieke bedrijven nog gevoelig doen toenemen.

Praktische test in Logistiek Park Waasland 

Dit project zal de mogelijkheden van smart microgrid-technologie aantonen voor logistieke bedrijven in Vlaanderen en hun potentieel in kaart brengen. Op het Logistiek Park Waasland in Verrebroek zal het gebruik van de technogie in de praktijk worden aangetoond, waarna de resultaten worden gedeeld en naar andere sites worden omgerekend.

Projectdeelnemers

ADPO, Aertssen, Agrityre CVBA, Colruyt Group, Engie, Fluvius, Luiknatie Coldstore NV, Metalon NV, MLSO, Quares, Snowball, Tabaknatie NV en Wind aan de stroom

Dit is een interclusterproject in samenwerking met Flux50 en wordt ondersteund door VLAIO.

Delen: