Pionier in de waterzuiveringssector? Meld je aan voor de marktbevraging tot 1 maart.

Publicatiedatum

Tijdens infrastructuurwerken in het Antwerpse havengebied komt PFAS-verontreinigd water vrij. Dat water, een mix van verontreinigd grondwater en brak Schelde- en dokwater, wordt eerst gezuiverd en dan geloosd. De huidige zuiveringstechnieken zijn echter onvoldoende efficiënt en duurzaam. Daarom lanceert Port of Antwerp-Bruges voor het  PIO-project "Zuiveren van PFAS-verontreinigd bemalingswater", voor bedrijven die pionier zijn in de waterzuiveringssector. Samen met de markt willen Port of Antwerp-Bruges en PIO innovatieve oplossingen ontwikkelen, testen en demonstreren.

Gebrek aan oplossingen voor probleem Antwerpse havengebied

Er bestaan lange en korte PFAS-ketens. De huidige methoden om PFAS te adsorberen met actieve kool werken goed voor de lange PFAS-ketens, maar zijn minder efficiënt voor korte ketens. Echter vind je in het Antwerpse havengebied vooral korte PFAS-ketens. In Vlaanderen vonden nog geen tests plaats rond duurzame en opschaalbare oplossingen voor dit probleem. 
Daarom initieert Port of Antwerp-Bruges, met ondersteuning van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten, een overheidsopdracht gericht naar bedrijven met innovatieve technologieën. Via de overheidsopdracht wil Port of Antwerp-Bruges op korte termijn oplossingen laten ontwikkelen.

Meld je voor 1 maart 2024

Ben jij een pionier in de zuiveringssector? Wil jij meewerken aan de oplossing van het PFAS-probleem? Dan kan je je tot 1 maart 2024 om 14 uur melden via de  'request for information' of via de contactpersoon van de haven. De publicatie van de overheidsopdracht volgt in het eerste kwartaal van dit jaar. De ontwikkeling, het testen en de demonstratie vinden gefaseerd plaats in 2024-2025.

 

Programma Innovatieve Overheidsopdrachten

PIO helpt de Vlaamse overheid en Vlaamse publieke sector om – via overheidsopdrachten – innovatieve oplossingen te laten ontwikkelen, testen en valideren. Het gaat om innovatieve oplossingen voor publieke noden waar geen kant-en-klare oplossingen voor op de markt zijn. Naar vlaio.be/pio.

 

Delen: