Opzoeken of jouw merk nog vrij is in de Benelux? Nu makkelijker dan ooit!

Publicatiedatum
Dankzij het vernieuwde BOIP Merkenregister kan je nu slimmer en sneller checken of jouw naam, logo en merk uniek zijn. Dan kan je ze beschermen.
creatieveling aan de slag met een merk te ontwikkelen

Laat je naam, logo én merk beschermen!

Je naam en/of je logo, het is het uithangbord van je bedrijf. Logisch toch dat je tijd en geld investeert in de bekendmaking ervan. En dan wil je ook absoluut vermijden dat anderen jouw naam of één die er sterk op lijkt, gebruiken. Een merk is dan hét middel om hiertegen op te treden. Ook belangrijk om te weten is dat merkbescherming in de Benelux al kan vanaf € 244 voor 10 jaar.

Check of jouw naam nog vrij is 

Geïnteresseerd om ook jouw naam te beschermen? Eerst toch even stilstaan of je naam/logo wel voldoet aan de voorwaarden om als merk gedeponeerd te kunnen worden. Je naam mag bijvoorbeeld niet exact omschrijven wat je doet, of een kenmerk van het product beschrijven. Kan het als merk gedeponeerd worden? Dan ook even nagaan of jouw naam (of één die er sterk op lijkt) al bestaat. Dit kan je doen door te zoeken in het BOIP Merkenregister.

Nu nog slimmer en eenvoudiger zoeken

Het register werd recent aangepast zodat het zoeken nu nog eenvoudiger wordt: zoeken in het BOIP Merkenregister doe je door in het zoekveld ofwel je naam in te geven of via het 'camera symbooltje' op een afbeelding laten zoeken. Je krijgt dan onmiddellijk een lijst met merken die erop gelijken. Via ‘Geavanceerd zoeken’ kun je de zoekresultaten verfijnen door de woord of beeldelementen te combineren met de specifieke producten en diensten waarvoor jij jouw merk gebruikt of dat in de toekomst wil doen, zoals bijvoorbeeld kleding.

Gelijkaardige merken niet altijd verboden

Weet dat het niet altijd problematisch is, als er al een gelijkaardige naam of logo terug te vinden is! Wil jij bijvoorbeeld je naam gebruiken voor kleding en vind je een gelijkaardig merk terug dat geregistreerd is voor software? In dat geval is er geen verwarringsgevaar en kunnen beide merken naast elkaar bestaan. Gaat het wel om gelijkaardige producten of diensten? Dan kies je beter een andere naam. Meer tips om te zoeken in het merkenregister vind je hier via de website van BOIP.

 

Vragen over merken, modellen, auteursrecht en/of octrooien? 

Schrijf je dan in voor de gratis zitdagen en maak een afspraak op 22 september (in Gent of online) en 29 september (in Hasselt of online). Op 22 september kan je ook een opleiding rond octrooien volgen in Berchem. Je vindt hier meer info en de inschrijvingsmodule van deze gratis VLAIO-events.