Oproep City of Things door gesmaakt co-creatietraject in een stroomversnelling. Doe jij nog mee?
VLAIO lanceerde eind april de nieuwe oproep City of Things 2025 en stelde ook KPMG aan om geïnteresseerden te begeleiden en ondersteunen. Op 24 juni organiseerden we een zeer interessant netwerkings- en matchmakingsevent waarmee we de groepsfase van de ondersteuning afrondden. Nu gaan organisaties aan de slag om tegen 8 september hun aanmeldingsformulier in te dienen. Geen nood! Het is nog niet te laat om je smart karretje aan een projectidee te hangen.

Verloop & timing
Eind april werd de oproep gelanceerd en kort daarna organiseerden we een online infosessie. De opname van de infosessie kan je nog steeds bekijken.
Na de infosessie trapten we het gratis co-creatietraject af met een aantal thematische seed sessies en een netwerkings- en matchmakingevent. Opgeborrelde ideeën werden gepitcht, er werd kennis en ervaring uitgewisseld en plannen gemaakt om samen in te dienen. De sfeer zat goed waardoor ideeën vrij gedeeld werden én de deelnemers zijn erg enthousiast om samen met andere partner hun schouders onder projecten te zetten.
Tegen 8 september verwachten we de aanmeldingsformulieren waarbij de ideeën al deels worden uitgewerkt en VLAIO een eerste selectie zal doen. Projecten die door mogen naar de volgende ronde, kunnen hun project helemaal uitwerken en de nodige partners rond zich verzamelen. De eigenlijke indiening is voorzien voor 14 november en een beslissing begin 2026.
Gratis ondersteuning
De interessante groepsfase van de begeleiding is achter de rug. Nu kunnen geïnteresseerden individuele ondersteuning krijgen van KMPG op basis van een soort menukaart. Zowel tijdens de zomer – als input voor het invullen van het aanmeldingsformulier – als dit najaar om het project helemaal op punt te zetten, staat KPMG klaar voor de indieners. KPMG zal de pen niet vasthouden
maar kan wel helpen bij alle tussenstappen van projectidee tot indiening. Denk hierbij aan scope, werkpakketten, resultaten, impact, enz. VLAIO houdt bij het beoordelen van de aanmeldingen en aanvragen rekening met al deze elementen. Deze ondersteuning is zeer waardevol en de agenda van KPMG begint al aardig vol te lopen.
Nog meedoen?
We vroegen organisaties met een idee om zich te melden en om in te stappen in het co-creatietraject. Dat wil niet zeggen dat je te laat bent om nog mee te doen! Wil je graag als partner aansluiten bij een projectidee – de meeste projecten zoeken nog partners – laat het ons dan weten. Wij kijken of er een match is met een project en brengen jullie in contact. Eens we een selectie gemaakt hebben met de meest beloftevolle aanmeldingen, zullen we die lijst publiceren en ook dan nog kan je je interesse laten blijken.
Oproep City of Things
We voorzien sinds 2018 middelen voor projecten binnen de oproep City of Things. Lokale besturen die een maatschappelijke uitdaging op een slimme manier willen aanpakken via Internet of Things (IoT) of met open data kunnen een aanvraag indienen. We mikken op implementatie en opschaling van slimme oplossingen in de domeinen Smart Economy, Smart Government, Smart Living, Smart People, Smart Mobility en Smart Environment. Interoperabiliteit, herbruikbaarheid, datastandaarden en -architectuur zijn daarbij noodzakelijke elementen.
De oproep 2025 is iets anders in die zin dat we gaan voor grote, breed gedragen projecten die Vlaamsbreed de nodige impact realiseren. Een sterk partnerschap in functie van schaalbaarheid en impact is een must.
Let op: ondernemingen kunnen niet als partner deelnemen aan de projecten. Zij kunnen wel door de partnerschappen aangesteld worden om in onderaanneming bepaalde diensten of producten te leveren.
Meer info? Op www.vlaio.be/city-of-things kan je alle informatie vinden. Ook alle documenten die van belang zijn. Vragen mag je altijd sturen naar cityofthings@vlaio.be waarbij wij ondersteuningsvragen zullen doorspelen aan KPMG.
VLAIO City of Things
De oproepen City of Things van VLAIO willen steden en gemeenten kennis en ervaring laten opdoen met Smart City-toepassingen. Zo pakken ze maatschappelijke uitdagingen of noden op een slimme manier aan. In zo’n innovatietraject zetten lokale besturen dan bijvoorbeeld in op Internet of Things (IoT) of maken ze gebruik van open data. Vlaanderen toont zich zo meer en meer een slimme regio.