Opnieuw minder leerlingen voor arbeidsmarktgerichte STEM-opleidingen

Publicatiedatum

De nood aan technisch en wetenschappelijk talent is groot, terwijl de instroom in STEM-opleidingen achterblijft. Dat blijkt uit de STEM-monitor 2023-2024 van het Departement Onderwijs en Vorming. 

Met de STEMhub wil VLAIO ondernemingen steunen die jongeren warm maken voor STEM. Zo bouwen we samen aan de toekomst.

Alarmfase rood voor arbeidsmarktgerichte STEM-opleidingen

De nieuwste STEM-monitor 2023-2024, gepubliceerd door het Departement Onderwijs en Vorming, legt opnieuw een pijnpunt bloot: de instroom in het arbeidsmarktgericht STEM-onderwijs blijft ver onder de verwachtingen. Vooral in het technisch en beroepsonderwijs (nu onder de noemer arbeidsmarktgericht onderwijs) is de kloof tussen beleidsambities en de realiteit groot.

Dat is slecht nieuws, want Vlaamse bedrijven hebben een nijpend tekort aan technisch geschoolde profielen. Deze knelpuntberoepen – van operatoren tot technici en ingenieurs – zijn cruciaal voor innovatie en economische groei. Tegelijk neemt de druk op scholen toe: vroegtijdig schoolverlaten in het beroepsonderwijs blijft hoog en het imago van technische richtingen is nog te vaak negatief.

Lichtpunten: meer meisjes en doorstroomrichtingen in de lift

Tussen de zorgwekkende cijfers vallen ook positieve evoluties op. In richtingen met doorstroomfinaliteit (zoals ASO) stijgt het aandeel STEM-leerlingen. En ook steeds meer meisjes kiezen vandaag bewust voor een STEM-opleiding, ook in het TSO. Dat is bemoedigend, want een meer diverse instroom vergroot de talentpool en doorbreekt stereotiepe denkbeelden over STEM-loopbanen.

Bedrijven maken STEM opnieuw aantrekkelijk

De STEM-uitdaging is niet enkel een opdracht voor het onderwijs. Ook het bedrijfsleven speelt een sleutelrol. Steeds meer ondernemingen slaan de handen in elkaar met scholen en STEM-organisaties om jongeren te inspireren voor techniek en technologie. Ze voorzien bijvoorbeeld moderne leeromgevingen, leiden leerkrachten op, geven gastlessen of tonen via bedrijfsbezoeken hoe technologie écht tot leven komt.

Ook de aandacht voor jonge kinderen is belangrijk: wie op jonge leeftijd positieve ervaringen opdoet met STEM, maakt later bewuster een studiekeuze richting arbeidsmarkt.

Lees op deze pagina meer over de monitoring van STEM in Vlaanderen.

 

Wil jouw onderneming meewerken aan STEM-promotie?

De nood aan STEM-profielen is groot, maar samen kunnen we het verschil maken. 

  • Zoek je inspiratie, partners of ondersteuning om een STEM-actie op poten te zetten met jouw onderneming? Onze STEMhub helpt je op weg.
  • Zit je met een STEM-idee maar weet je niet goed hoe je eraan begint? Boek een verkennend gesprek tijdens onze STEM Connect-dagen.
 

Delen: