Opheffing Agentschap voor Ondernemersvorming SYNTRA Vlaanderen afgerond

SYNTRA Vlaanderen houdt op te bestaan
SYNTRA Vlaanderen heeft de voorbije jaren de ondernemerschapsopleidingen, de leertijd en het duaal leren in samenwerking met diverse partners op professionele wijze uitgebouwd en geeft nu de fakkel door. De opheffing van het agentschap en de toewijzing van de taken ervan aan drie andere overheidsentiteiten - waaronder VLAIO - dragen bij aan een vereenvoudiging van het overheidslandschap met het oog op klantgerichtheid, efficiëntie, transparantie en een duidelijke taakafbakening.
Alle personeelsleden van SYNTRA Vlaanderen nemen de opgebouwde kennis, expertise en relaties binnen het werkveld mee naar de andere diensten en blijven zorg dragen voor de continuïteit van de werking voor burgers en bedrijven.

Ondernemerschapsopleidingen naar VLAIO
De bevoegdheden rond ondernemerschapsopleidingen worden geïntegreerd bij Agentschap Innoveren & Ondernemen. Het VLAIO Netwerk zal als toekomstig regisseur ondernemerschapstrajecten en bijscholingen voor ondernemers in de markt blijven zetten en beheersovereenkomsten met de Syntra-vzw’s afsluiten. Met de integratie van de ondernemerschapsopleidingen in VLAIO wordt de oorspronkelijke band hersteld die er was met het vroegere Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen op vlak van ondernemersopleiding en begeleiding.
Werkplekcomponent duaal leren naar Departement Werk en Sociale Economie
De bevoegdheden rond werkplekcomponent in duaal leren en andere alternerende opleidingen worden overgenomen door het Departement Werk en Sociale Economie. Ook het toezicht op de duale trajecten en de leertijdopleidingen, het decreet Overeenkomst alternerende opleidingen en de ondernemerschapstrajecten wordt ondergebracht in het Departement WSE. De bestaande samenwerking en de gemaakte afspraken met de onderwijsinspectie en -administratie voor het toezicht op de duale trajecten en de leertijdopleidingen worden ongewijzigd voortgezet.
Het Vlaams Partnerschap Duaal Leren wordt ingebed in het Departement WSE en de regierol van het Vlaams Partnerschap wordt bevestigd. De secretariaatsrol van het Vlaams Partnerschap Duaal Leren wordt samen waargenomen door het Departement WSE en het Departement Onderwijs en Vorming. Het partnerschap stuurt dit secretariaat aan en blijft gelijk samengesteld uit een vertegenwoordiging van onderwijs, werk en de sociale partners. Ook wordt er een expertisecentrum innovatieve leerwegen opgericht in de schoot van het Departement WSE, waarvan het onderzoeksprogramma wordt opgesteld en opgevolgd in overleg met het Partnerschap Levenslang Leren.
Leertijd naar VDAB
De bevoegdheden met betrekking tot de leertijd die door SYNTRA Vlaanderen werden opgenomen, in principe uitsluitend regietaken, worden vanaf 1 januari 2021 door de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) uitgevoerd. Doel is het garanderen van de continuïteit van de dienstverlening. Ook de erkenning en opvolging van leerondernemingen waarvoor nog geen sectoraal partnerschap werd opgericht en die onder de bevoegdheid van het Vlaams Partnerschap Duaal Leren vallen, zijn taken die de VDAB vanaf 1 januari 2021 opneemt.

Geen impact op opleidingen SYNTRA-opleidingscentra
De opheffing van het agentschap heeft geen impact op de werking en continuïteit van de SYNTRA-opleidingscentra en campussen. Hoewel SYNTRA Vlaanderen niet langer de link is tussen de lokale SYNTRA-opleidingscentra en de Vlaamse overheid, blijven de verschillende Vlaamse entiteiten vanaf het nieuwe jaar samen met het netwerk van de lokale SYNTRA-opleidingscentra bouwen aan een innovatieve toekomst.
Meer informatie vanaf 1 januari 2021
Duaal Leren is een geïntegreerd traject in het secundair onderwijs waarin algemene vorming, beroepsgerichte vorming en werkervaring één geheel vormen. Jongeren verwerven de vaardigheden die ze nodig hebben om een kwalificatie te behalen zowel op de werkvloer als in een schoolse omgeving. Het leertraject bestaat dus uit een les- en werkplekcomponent die op elkaar zijn afgestemd en samen een coherent geheel vormen. Meer info: www.vlaanderen.be/duaal-leren
De leertijd is een opleidingsvorm binnen het secundair onderwijs, waarbij de leerjongere 1 dag per week les volgt en 4 dagen per week meedraait en ervaring opdoet in een leerbedrijf. Meer info: www.vdab.be/leren-op-de-werkvloer
Meer info over ondernemerschapsopleidingen op www.vlaio.be.