Ontwikkel een bovenlokale visie op bedrijventerreinen en werklocaties

Publicatiedatum
Soms worden clusters van bedrijventerreinen en werklocaties, gelegen in meerdere steden en gemeenten, beter uitgegeven vanuit hun samenhang. Ook worden bedrijventerreinen en werklocaties gegroepeerd door overheden om gepaster te kunnen reageren op toekomstige uitdagingen. Een studiebureau, geselecteerd door VLAIO, zal een aantal van dergelijke clusters kosteloos begeleiden naar een bovenlokale visie en uitgifteplan. VLAIO verneemt graag welke besturen interesse hebben in zo’n begeleiding

Waarom een bovenlokale visie en uitgifteplan?

Steden, gemeenten, provincies, ontwikkelaars en beheerders kunnen meer afstemmen over verschillende bedrijventerreinen en vestigingsmilieus heen. Een bovenlokale visie en een daarop gebaseerd uitgifteplan zijn immers zeer waardevol. In zo’n uitgifteplan kan je namelijk samen bepalen welke doelgroep je op welk terrein wil ontvangen, hoe de selectie van kandidaat-investeerders gebeurt, welke gebruiksmodaliteiten er gelden voor de bedrijven die er zich vestigen, onder welke voorwaarden toestemming tot doorverkoop wordt gegeven, …

Kosteloze begeleiding door studiebureau

VLAIO wil dergelijke bovenlokale visies en bijhorende uitgifteplannen meer ingang doen vinden in Vlaanderen. Het zal daarom via een raamovereenkomst een externe dienstverlener aanstellen die partnerorganisaties zal begeleiden. De raamovereenkomst finaliseert VLAIO pas nadat steden, gemeenten en andere initiatiefnemers hun interesse kenbaar gemaakt hebben. Zo kan VLAIO van hen nog feedback krijgen op de inhoud van deze opdracht.

Is jouw stad, gemeente, provincie of samenwerkingsverband geïnteresseerd in deze kosteloze begeleiding door een studiebureau? Deel dan je interesse zo snel mogelijk mee aan VLAIO. Dit is nog geen formele aanvraag tot deelname. Maar deze blijk van interesse helpt VLAIO om een inschatting te maken van het aantal aanvragen, de timing en de noden. VLAIO finaliseert met deze info daarna de raamovereenkomst. Na de selectie van het studiebureau openen we de mogelijkheid tot effectieve aanvragen. VLAIO houdt je op de hoogte wanneer dat zal gebeuren. Lokale besturen die nu hun interesse niet aan VLAIO meedelen, zullen nadien nog een effectieve aanvraag kunnen indienen, al zal de opdracht mogelijk minder op hun maat zijn.

Later ook steun voor de uitvoering

In het najaar zal VLAIO daarnaast ook een subsidie-oproep voor lokale besturen lanceren. Doel van die oproep is om een visie over bovenlokale uitgifte ook in de praktijk te brengen door het steunen van personeelsinzet. De exacte voorwaarden communiceren we later dit jaar.

Delen: