Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten onder het vergrootglas
Vlaanderen evalueert het vergunningsbeleid voor kleinhandelsactiviteiten. Is een aparte omgevingsvergunning nog steeds de beste keuze? Dit najaar vragen we juridisch advies, raadplegen we alle betrokken partijen en berekenen we de administratieve lasten die ondernemers en vergunningsverleners momenteel ervaren bij deze vergunning

De mogelijkheden op juridisch vlak verkennen
VLAIO heeft het advocatenkantoor Stibbe gevraagd om verschillende juridische opties te onderzoeken. Allereerst zullen ze de vergunningsprocedures in Wallonië en Brussel vergelijken, waar de aparte omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten is geïntegreerd in de stedenbouwkundige vergunning (Wallonië) of waar er andere vormen van beperkingen aan de vergunning zijn gekoppeld (Brussel). Daarnaast bekijkt Stibbe alternatieven binnen de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en de vergunningsvoorwaarden. Ook de impact van een mogelijke afschaffing van de aparte vergunning op andere regelgeving wordt onderzocht. Tot slot analyseert Stibbe welke projecten met kleinhandelsactiviteiten vaak voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen verschijnen en welke uitspraken de Raad daarover doet.
Evaluatie van de huidige administratieve lasten
Administratieve vereenvoudiging en het verminderen van regeldruk zijn een prioriteit voor de Vlaamse Regering. Daarom brengt VLAIO, in het kader van dit Vlaamsbrede project ‘Regelrecht’, de lasten van de omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten in kaart. Samen met professor Wim Marneffe en het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken onderzoeken we de complexiteit van de aanvraag, de financiële kosten voor de aanvrager en de gebruikelijke doorlooptijden.
Betrokkenheid van steden en gemeenten is essentieel
Op 18 juni 2025 bespraken enkele gemeentelijke ambtenaren economie deze en andere Vlaamse beleidsintenties al een eerste keer met het kabinet van minister-president Diependaele en VLAIO tijdens de Thematische Overlegtafel Detailhandel van de VVSG. In de tweede helft van oktober zullen ook enkele workshops plaatsvinden in het kader van Regelrecht. Het concrete opzet ervan moet nog vastgelegd worden, maar er zullen ook een aantal steden en gemeenten uitgenodigd worden.
Omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten
Het beleid van de Vlaamse Regering binnen de sector van de detailhandel is momenteel vastgelegd in het decreet betreffende het integraal handelsvestigingsbeleid. Dit beleid omvat zowel visie en planning om de doelstellingen te bereiken, als de omgevingsvergunning voor kleinhandelsactiviteiten. Ondernemingen die een winkel met een netto handelsoppervlakte van meer dan 400 m² willen openen, moeten zo'n vergunning aanvragen.