Nieuwe oproep voor CO2 besparende investeringen in aantocht

Publicatiedatum

Dit jaar lanceert VLAIO een pilootoproep om grote bedrijven uit de basisindustrie te ondersteunen bij investeringen in grootschalige technieken om CO₂ te besparen. Dat gebeurt via de methode ‘contracts for difference’. De Vlaamse Regering maakt hiervoor 70 miljoen euro vrij.

Contracts for difference

De methode die gebruikt zal worden voor de nieuwe oproep is ‘contracts for difference’. Bij dit systeem wordt de steun over meerdere jaren gegeven en gekoppeld aan de evolutie van bepaalde economische parameters. Hiermee wil Vlaanderen grote bedrijven stimuleren om sneller investeringen te doen in technologieën die zorgen voor minder CO₂-uitstoot. Het systeem wordt al gebruikt in Nederland en Duitsland.  

Concreet mikt de Vlaamse Regering op drie tot vier projecten die jaarlijks maximaal 1 tot 2 miljoen euro steun zouden kunnen krijgen over een periode van 10 jaar. De steun wordt toegekend via een veiling aan de bedrijven die de laagst mogelijke steun per vermeden ton CO₂ hanteren. Het onderzoekscentrum VITO zal de wetenschappelijke onderbouwing van dit instrument uitwerken. Het zal hiervoor de beste elementen uit de buitenlandse voorbeelden overnemen en bijsturen waar nodig.  

Onderdeel van Klimaatsprong

De oproep kadert binnen het programma ‘Klimaatsprong’ dat tot doel heeft om de energietransitie naar klimaatneutraliteit tegen 2050 te faciliteren. Via verschillende maatregelen en adviezen op het vlak van innovatie, infrastructuur, transitie en energie ondersteunt dit programma bedrijven uit de basisindustrie om over te schakelen naar groene technologieën zonder dat ze verliezen aan competitiviteit. VLAIO coördineert dit programma.  

Delen: