Nieuwe oproep onderzoeksinfrastructuur hogescholen

Publicatiedatum
De nieuwe oproep voor steun aan onderzoeksinfrastructuur van hogescholen is nu gelanceerd. Via deze oproep krijgen hogescholen financiële steun voor nieuwe onderzoeksinfrastructuur of voor verbetering van bestaande infrastructuur. Een aanvraag indienen kan tot 14 september. De infrastructuur moet praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek aan de hogeschool faciliteren en economische en maatschappelijke meerwaarde creëren voor Vlaamse ondernemingen. Meer info? Schrijf je in voor de online infosessie op 15/06.

Ontsluiten innovatiekennis

Hogescholen zijn een belangrijke actor binnen het Vlaamse innovatielandschap. Ze creëren nieuwe kennis en expertise die kmo’s kan helpen met praktijkgerichte uitdagingen. Via Blikopener zet VLAIO in op het ontsluiten van de innovatiekennis van hogescholen en op het versterken van de samenwerking tussen de hogescholen en bedrijven.

Bijna 3 miljoen euro voor onderzoeksinfrastructuur

Om het onderzoek door de hogescholen te versterken, zijn voldoende investeringsbudgetten in onderzoeksinfrastructuur nodig. Minister Jo Brouns wil daarom werk maken van een volwaardig subsidie-instrument voor de financiering van onderzoeksinfrastructuur. De Vlaamse Regering heeft een budget van 3 miljoen euro ter beschikking gesteld voor deze oproep. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de middelen uit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen.

Economische en maatschappelijke meerwaarde

De onderzoeksinfrastructuur moet ervoor zorgen dat nieuwe praktijkgerichte kennis wordt ontwikkeld, die vervolgens snel naar het werkveld doorstroomt. Zo kunnen Vlaamse ondernemingen en/of social profitorganisaties - in het bijzonder de ondernemingen die zelf niet over voldoende middelen beschikken om onderzoek te doen - innoveren. Dit zorgt op z’n beurt voor de creatie van economische meerwaarde.

De infrastructuur moet ook een maatschappelijke meerwaarde hebben en bij voorkeur aansluiten bij  een van de volgende beleidsthema’s: Energie, klimaat, circulaire economie en digitalisering (AI, industrie 4.0, cyberveiligheid), …

Deadline voor aanvraag: 14 september

Hogescholen kunnen tussen 1 september 2023 en 14 september 2023 een aanvraag indienen.
Alle informatie over deze oproep:

 

Online infosessie op 15/06 om 9.30u

Tijdens de infosessie op 15 juni om 9.30u krijg je inzicht in het doel van de maatregel, de praktische uitwerking ervan en de wijziging van het programma ten opzichte van de vorige oproepen. 

Evy Aelbrecht en Liesbeth Remue geven eerst een toelichting bij de context van de oproep. Nadien kan je vragen stellen.

Schrijf je in

 

Delen: